Un guvernator din Orientul Îndepărtat Rus pe care președintele Vladimir Putin l-a numit personal în funcție afirmă că ar merge „bucuros” să lupte în Ucraina, dar că nu are voie din cauza funcției sale.

Mihail Degtiarev alaturi de fostul lider nationalist rus Vladimir JirinovskiFoto: Kirill KUDRYAVTSEV / AFP / Profimedia

Mihail Degtiarev, guvernatorul regiunii Habarovsk din extremitatea estică a Rusiei, a făcut comentariile în timpul unui interviu acordat agenției RIA Novosti, acesta vorbind despre soldații din regiunea sa care au mers să lupte în „operațiunea militară specială” declanșată de Putin în data de 24 februarie.

„Suntem mândri de ei și le mulțumim. Bravo băieți că ați mers acolo. Aș merge bucuros și eu dar nu am voie. Sunt scutit fiindcă sunt guvernator”, spune oficialul rus.

El explică apoi că este comandantul forțelor de apărare teritoriale locale, lucru care cade în sarcina fiecărui guvernator rus. „Nu mi se permite să îmi abandonez postul”, adaugă Degtiarev.

Degtiarev este un membru al Partidului Liberal Democrat din Rusia, condus până în luna aprilie de cunoscutul ultranaționalist rus Vladimir Jirinovski. Presa rusă a anunțat pe 6 aprilie că acesta s-a stins din viață.

Succesorul lui Jirinovski, deputatul Leonid Sluțki, a declarat joi că Transnistria este teritoriu rus și că autoritățile de la Moscova ar trebui să depună mai multe eforturi să îi susțină pe separatiștii pro-ruși de pe teritoriul Republicii Moldova.

Vladimir Putin l-a numit personal guvernator pe Degtiarev

Liderul de la Kremlin l-a numit în funcție pe Degtiarev prin decret după ce anteriorul guvernator din Habarovsk, Serghei Frugal, a fost arestat în vara lui iulie 2020 sub suspiciunea că a organizat asasinarea mai multor oameni de afaceri cu 15 ani în urmă.

Reținerea sa a fost privită la momentul respectiv ca una politică și a declanșat ample proteste în Habarovsk, altfel o regiune liniștită a Rusiei. Site-ul local de știri DVHab.ru a a afirmat despre protestul la care au participat 40.000 de locuitori că a fost „cel mai mare din istoria Habarovsk”, adăugând că acesta a blocat traficul în capitala cu peste 600.000 de locuitori.

Frugal reușise în 2018, spre surprinderea tuturor, să câștige postul de guvernator în detrimentul candidatului partidului Rusia Unită condus de Vladimir Putin, obținând aproape 70% din voturile exprimate. Procesul acestuia nu a început până în ziua de azi, deși Frugal se află în arest de mai bine de doi ani.

În vârsta de 41 de ani, Degtiarev este unul dintre cei mai tineri guvernatori ruși, el fiind de asemenea un membru al Partidului Liberal Democrat care, în pofida denumirii, este o formațiune politică ultranaționalistă.

Rusia urmează să organizeze alegeri regionale pe data de 11 septembrie.

Urmărește ultimele evoluții din a 197-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.