De la aruncarea în aer a infrastructurii și distrugerea depozitelor de armament, până la inscripționarea cu spray a mesajelor pentru forțele rusești invadatoare, activitatea partizanilor este în creștere în Ucraina, în special în părțile sudice ocupate, scrie Al Jazeera.

Membri ai Sectorului de Dreapta care a participat la instruirea partizanilorFoto: Genya Savilov / AFP / Profimedia Images

Mișcarea de Rezistență a Ucrainei Libere, un grup condus de cetățeni, scrie pe site-ul său: "Am distrus literalmente planurile lui Putin de a ruina Ucraina din interior... Chiar și cu câteva luni înainte de invazia la scară largă, [începusem] deja să mobilizăm și să antrenăm oameni pentru toate nivelurile de rezistență pentru a apăra Ucraina - militar, comunicații, ajutor umanitar și diplomație."

Activă în principal în părțile sudice ale regiunii ocupate Zaporojie și în jurul orașului Herson, unde Ucraina desfășoară o contraofensivă, activitatea partizanilor a devenit mai coordonată de la începutul războiului.

Partizanii, elementul care a lipsit în Crimeea

"Atacurile mai spectaculoase, mai sofisticate și cu mai mult impact din Crimeea sunt, în opinia mea, cel mai probabil o combinație de operațiuni ale forțelor speciale și asistență locală. Ele perturbă strategic liniile de aprovizionare rusești, subminează moralul și slăbesc capacitățile militare ale Rusiei în sudul Ucrainei și în Marea Neagră", a declarat Stefan Wolff, profesor de securitate internațională la Universitatea din Birmingham.

Dezastrul produs de exploziile de la o o bază aeriană din Crimeea (captură video)

Wolff a remarcat diferențele dintre eforturile locale - partizanii - și atacurile orchestrate în principal de forțele speciale ucrainene.

"Atacurile de pe continentul ucrainean, de exemplu, în regiunea Herson, sunt mai degrabă eforturi locale și până acum au vizat în principal autoritățile de ocupație rusești și colaboratorii locali pentru a slăbi controlul Rusiei asupra acestor zone și pentru a trimite un mesaj de sfidare și speranță populației care suferă sub ocupația rusă de acolo."

Se pare că există un nivel ridicat de colaborare între armata ucraineană și partizani, care au furnizat trupelor informații despre forțele rusești și despre situația din teritoriile ocupate.

Hanna Shelest

„Nimeni nu i-a antrenat pe partizani, nu au avut resurse și nici experiențe trecute. Este ceva ce nu am avut în Crimeea în 2014. Acum putem vedea această rezistență, atât violentă cât și non-violentă. Sunt oameni care vor să arate că Herson este ucrainean, că Melitopol este ucrainean, sau alte regiuni unde am văzut partizani. Acesta este în mod evident un lucru plăcut să-l vezi acum.”, a declarat pentru HotNews.ro Hanna Shelest, director de programe de securitate la organizația Foreign Policy Council "Ukrainian Prism".

Trei sarcini de bază

"Cea mai vizibilă activitate a partizanilor implică țintirea și asasinarea colaboratorilor locali și a activiștilor pro-ruși, precum și atacuri asupra diferitelor "patrule de noapte" care implică trupele rusești", a declarat pentru Al Jazeera Alexander Lanoszka, profesor asistent de relații internaționale la Universitatea din Waterloo.

"Alte activități includ acte minore de rezistență, cum ar fi arborarea steagului ucrainean, afișarea de pliante și broșuri antirusești și crearea unei atmosfere generale de disconfort pentru forțele de ocupație. Au existat rapoarte despre partizani care au aruncat în aer trenuri în apropiere de Melitopol.", spune acesta.

Acești rebeli au trei sarcini de bază:

  • distrugerea armelor și a liniilor de aprovizionare ale armatei ruse,
  • transmiterea de informații către armata ucraineană
  • demoralizarea forțelor de ocupație.

"În general, partizanii nu câștigă războaie, dar au capacitatea de a face ravagii în logistica și infrastructura din spatele liniilor. Atunci când sunt coordonați cu acțiunile forțelor armate regulate, partizanii pot fi importanți atât din punct de vedere tactic, cât și strategic", a declarat pentru Al Jazeera Alexander J Motyl, profesor de științe politice la Universitatea Rutgers-Newark.

"Principala lor forță este că sunt localnici care se bucură de sprijinul populației locale. Sunt greu de distrus. Ca urmare, forțele de ocupație atacă în general populația locală pentru a slăbi sprijinul acesteia pentru gherile”, spune Motyl.

Orasul Herson aflat sub ocupatie rusa Foto: Arhiva personala

"Mișcarea de partizani ucraineni pare să prindă viteză în sudul Ucrainei, cea mai mare parte a activității fiind concentrată în orașele Herson, pe care forțele armate ucrainene sunt pe cale să îl elibereze, și în orașele Melitopol și Berdiansk, în Zaporojie."

Motyl a adăugat că, în perioada 6 iulie - 2 august, au fost raportate 33 de acțiuni de rezistență.

"Dintre acestea, 17 au implicat acte de protest non-violent, în timp ce 16 au implicat violențe împotriva persoanelor sau a proprietății. Cele mai multe astfel de incidente au avut loc în Herson, unde forțele armate ucrainene pregătesc o contraofensivă. Nouă incidente au avut loc în Donbas; câte patru în provincia Zaporizhia și în Crimeea; unul în provincia Harkov", a declarat Motyl.

Aceste cifre evidențiază rolul rezistenței neînarmate. Civilii dărâmă steagurile rusești sau urmăresc mișcările trupelor Moscovei și transmit coordonatele către Kiev. Cel puțin, orice ucrainean poate deveni un informator.

Dar măsurarea rezultatelor acestor partizani rămâne dificilă.

Ambele părți au motive să exagereze acțiunile partizanilor, așa că datele neverificate trebuie citite cu prudență, potrivit Al Jazeera.

Cine sunt colaboraționiștii rușilor pe care partizanii ucraineni i-au asasinat

Partizanii și probabil forțele speciale ucrainene au asasinat sau încercat să ucidă cel puțin 19 de politicieni pro-ruși și colaboraționiști din teritoriile ocupate de armata rusă, o parte a acestora fiind foști oficiali ucraineni care au trecut de parte rușilor.

Lista împărțită pe regiuni a fost întocmită de colaboratorii site-ului WarTranslated, aceștia notând că ea este probabil incompletă:

2 martie - Lugansk: Vladimir Struk, fostul șef adjunct al Consiliului Regional din Lugansk și șeful orașului Kreminna - găsit mort;

20 martie - Herson: Pavel Slobodcikov, un asistent al fostului primar al orașului și șeful administrației instalate de ruși în zona Vladimir Saldo - împușcat mortal într-o mașină din apropierea casei sale;

20 aprilie - Herson: Valeri Kuleșov, un asistent al șefului adjunct al administrației pro-ruse din Herson, Kirill Stresmousov, cel care a fugit în Rusia după declanșarea contraofensivei ucrainene - împușcat mortal într-o mașină din regiune;

22 mai - Zaporojie: Andrei Șevcic, primarul orașului Energodar - spitalizat după o explozie la intrarea casei sale;

18 iunie - Herson: Evgheni Sobolev, șeful departamentului regional al serviciului pentru penitenciare, numit în funcție de administrația pro-rusă - spitalizat în urma atentatului la viața sa;

Masina comandantului rus al orașului Berdeansk a fost demilitarizata Foto: Captura video

22 iunie - Herson: Yuri Turulev, șeful administrației pro-ruse din satul Ciornobaiivka - mașina sa a fost aruncată în aer dar el a scăpat cu răni ușoare;

24 iunie - Herson: Dmitri Savlucenko, șeful departamentului pentru familie, tineret și sport al administrației regionale instalate de ruși - ucis într-o explozie de mașină;

10 iule - Harkov: Evgheni Yunakov, șeful satului Veliki Burluk - ucis în explozia unei mașini din apropierea clădirii administrației locale;

11 iulie - Zaporojie: Andrei Siguta, șeful administrației districtului Melitopol - acesta a scăpat fără răni în urma tentativei de asasinare;

7 iulie - Herson: Serghei Tomko, șeful adjunct al poliției din orașul Nova Kahova, aflat sub ocupație - împușcat mortal în mașina sa;

26 august - Alexandr Kolesnikov, șeful adjunct al poliției rutiere din Berdeansk, și-a pierdut viața în urma unei explozii în apropierea locului unde locuia. El a murit din cauza rănilor suferite.

7 septembrie - Comandantul rus al orașului Berdeansk a fost internat în spital în stare gravă după ce mașina sa a fost aruncată în aer în apropierea clădirii administrației locale, anunță Interfax.

Sursă: Al Jazeera, WarTranslated, HotNews.ro