Surse rusești și ucrainene au raportat marți explozii la un aerodrom și la un nod de aprovizionare rusesc critic în Crimeea, notează Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în ultima sa evaluare, subliniind că „fac probabil parte dintr-o contraofensivă ucraineană coerentă pentru a recâștiga controlul asupra malului vestic al fluviului Nipru”.

​Explozii la un depozit de muniție din CrimeeaFoto: Maks Vetrov / Sputnik / Profimedia

Rapoartele și înregistrările video locale arată o serie de explozii la un depozit de muniții rusești și la o stație de transformare din districtul Dzhankoiskyi, plus la un aerodrom din apropiere de Hvardiiske din Crimeea.

Exploziile din Crimeea au provocat perturbări grave ale logisticii rusești

Aceste explozii au provocat atât daune semnificative resurselor rusești, cât și perturbări grave ale logisticii rusești. Forțele ruse au folosit Dzhankoi ca nod feroviar pentru transportul trupelor și echipamentelor către așezările ocupate din sudul regiunii Zaporojie, inclusiv Melitopol.

În urma atacului, autoritățile ruse au suspendat temporar serviciul feroviar de pasageri din Rusia în Crimeea.

Forțele ucrainene nu au revendicat oficial responsabilitatea pentru aceste explozii. New York Times a relatat că un înalt oficial ucrainean anonim a atribuit exploziile din districtul Dzhankoiskyi „unei unități militare ucrainene de elită care operează în spatele liniilor inamice", însă niciun oficial ucrainean nu a ieșit public să revendice responsabilitatea.

Ministerul rus al Apărării a emis o declarație în care a calificat exploziile drept „un rezultat al sabotajului".

Atacurile, parte a unei contraofensive ucrainene coerente

Atacarea de către forțele Kievului a țintelor logistice din Crimeea, care este teritoriu suveran al Ucrainei, nu încalcă angajamentele față de partenerii occidentali privind utilizarea armelor furnizate de Occident pe teritoriul ucrainean sau politica declarată a SUA privind dreptul Ucrainei de a folosi forța pentru a recăpăta controlul asupra întregului său teritoriu, inclusiv asupra zonelor confiscate de Rusia în 2014.

Nu există indicii că forțele ucrainene au folosit arme furnizate de SUA în recentele lovituri asupra Crimeei și este puțin probabil să o fi făcut, deoarece țintele se află mult dincolo de raza de acțiune a sistemelor furnizate de SUA.

Atacurile asupra pozițiilor rusești din Crimeea și din jurul acesteia fac probabil parte dintr-o contraofensivă ucraineană coerentă pentru a recâștiga controlul asupra malului vestic al fluviului Nipru.

Liniile de aprovizionare rusești din Crimeea sprijină direct forțele rusești din Ucraina continentală, inclusiv pe cele din vestul regiunii Herson. Țintirea de către Ucraina a liniilor de comunicații terestre rusești și a mijloacelor logistice și de sprijin din Crimeea este în concordanță cu efortul de contraofensivă ucrainean care a vizat, de asemenea, podurile de peste Nipru și elementele de sprijin logistic rusesc din regiunea Herson ocupată.

Efectele nete ale acestei campanii vor fi probabil de a perturba capacitatea forțelor rusești de a susține forțele mecanizate pe malul vestic al fluviului Nipru și de a le apăra cu mijloace aeriene și de artilerie de pe malul estic de contraatacurile ucrainene.

Vladimir Putin minte prin omisiune

Kremlinul continuă eforturile de a denatura adevărata amploare a obiectivelor sale din Ucraina, probabil foarte mari. ISW apreciază că obiectivele strategice rusești rămân neschimbate: schimbarea regimului de la Kiev și asigurarea controlului teritorial asupra celei mai mari părți a Ucrainei.

Președintele rus Vladimir Putin a omis menționarea teritoriului din afara Donbasului în timp ce descria luni obiectivele războiului Rusiei în Ucraina. Putin și-a încheiat declarațiile preliminare la forumul Army-2022 din 15 august cu afirmația că forțele rusești și cele din Donbas „își fac datoria" de a lupta pentru Rusia și de a „elibera" Donbasul.

O astfel de declarație limitată a obiectivelor rusești contrastează puternic cu obiectivele de război rusești articulate anterior de a „denazifica" și „demilitariza" întreaga Ucraină.

Obiectivul limitat declarat de Putin este, în plus, incompatibil cu acțiunile rusești de integrare în Federația Rusă a părților ocupate din regiunile Herson și Zaporojie.

Concluzii cheie ale ISW:

  • Forțele rusești au efectuat atacuri terestre pe axa estică, dar nu au reușit să avanseze la nord-vest de Sloviansk și la est de Siversk.
  • Trupele de invazie lansează operațiuni ofensive în jurul Bahmut, la sud-vest de Avdiivka și la sud-vest de orașul Donețk.
  • Forțele ruse au desfășurat operațiuni ofensive nereușite în nordul și nord-vestul regiunii Herson.
  • Ministerul rus al Apărării a afirmat că forțele ucrainene din Nikopol se pregătesc să efectueze provocări la centrala nucleară din Zaporojie, stabilind, probabil, condițiile pentru continuarea bombardamentelor asupra Nikopolului sau pentru noi provocări.
  • Se pare că unități cecene se mută în regiunea Herson pentru a supraveghea dezertorii militari ruși.
  • Forțele rusești se chinuie să recruteze soldați chiar și pentru posturi sigure și de prestigiu.

---------------