Presa de stat rusă a anunțat luni că fostul premier și președinte Dmitri Medvedev a efectuat o vizită trupelor din regiunea Orenburg, distribuind mai multe fotografii cu acesta în uniforma militară. Una a atras însă atenția.

HotNews.roFoto: Hotnews

Regiunea Orenburg se află la peste 1.400 de kilometri sud-est de Moscova, la granița cu Kazahstanul și la mare distanță de luptele din Ucraina.

Kremlin Pool, pagina oficială a jurnaliștilor acreditați la Kremlin, a distribuit pe Twitter mai multe fotografii din timpul vizitei lui Medvedev, în prezent vicepreședinte al Consiliului de Apărare al Rusiei. În una dintre fotografiile de propagandă oficialul rus poate fi văzut privind printr-un binoclu semi-închis, lucru remarcat imediat de internauți.

„Judecând după această fotografie, Dmitri Medvedev a văzut...păi, nu foarte multe”, a glumit pe pagina sa de Twitter și jurnalistul Francis Scarr de la BBC care monitorizează relatările din presa și de la televiziunile din Rusia.

Dmitri Medvedev, unul dintre cei mai agresivi lideri ai Rusiei

Odată considerat o speranță a liberalilor din Rusia, Medvedev s-a remarcat prin numeroasele sale declarații belicoase față de Ucraina și Occident de la declanșarea „operațiunii militare speciale” în data de 24 februarie.

La doar două zile după declanșarea invaziei el afirma că Rusia nu are nevoie de relații diplomatice cu statele occidentale și că Moscova ar trebui să pună lacăte pe ambasade.

Fostul președinte și premier al Rusiei afirma într-o postare făcută pe canalul său de Telegram în luna iunie că îi „urăște” pe ucraineni și occidentali.

„Sunt adesea întrebat de ce postările mele pe Telegram sunt atât de dure. Răspunsul este că îi urăsc. Sunt niște ticăloși și nenorociți. Vor moartea pentru noi, Rusia. Și cât voi fi în viață, voi face totul pentru a-i face să dispară”, a scris Medvedev.

Medvedev, amenințări cu „Ziua Judecății de Apoi”

O lună mai târziu, acesta a afirmat pentru agenția RIA Novosti că, în cazul unui atac asupra Crimeii, Ucraina va avea parte de „o foarte rapidă şi grea zi a Judecăţii de Apoi”.

„Consecinţele sunt evidente, în cazul în care se va întâmpla ceva de acest gen, pentru ei toţi acolo într-o clipă va veni Ziua Judecăţii de Apoi. Foarte rapidă şi dificilă. A se ascunde va fi foarte greu”, afirma el pe 17 iulie.

Pe 27 iulie el a fost cel care a publicat deja infama hartă care arăta Ucraina împărțită între mai multe state vecine, printre care și România.

La începutul lui august, el afirma pe pagina sa de VKontakte că Georgia și Kazahstanul sunt „state artificiale” și că „toate popoarele, care locuiau cândva marea și puternica URSS, vor trăi din nou împreună în prietenie”.

Ulterior acesta a susținut că postarea a fost făcută de altcineva, după ce contul de VKontakte, echivalentul rusesc al Facebook, i-a fost spart.

Cel mai recent, el a declarat luni că războiul din Ucraina este o încercare a Statelor Unite de a distruge Rusia, deși Moscova a fost cea care a declanșat invazia.

Urmărește ultimele evoluții din a 167-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.