Cei care s-au alăturat efortului de război împotriva forțelor rusești luptă, de asemenea, împotriva nedreptăților din trecut și pentru a se întoarce în Crimeea, scrie Al Jazeera.

Luptatori musulmani din UcrainaFoto: Al Jazeera

Ali Khadzali se află printre clădirile aruncate în aer din orașul său natal, Harkov, la aproximativ 50 de kilometri de granița Ucrainei cu Rusia.

De când a început invazia la scară largă a Rusiei, în februarie, Khadzali a lucrat cu o echipă de șase voluntari pentru a oferi asistență umanitară și pentru a evacua oamenii din zonele afectate puternic de lupte.

Khadzali s-a născut în Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, dintr-o mamă ucraineană și un tată sirian. El a vizitat în mod regulat Siria până la izbucnirea războiului în 2011. În 2015, intervenția Rusiei în războiul civil din Siria, care durează acum 11 ani, a înclinat balanța în favoarea regimului Assad.

"Ambele mele patrii, Ucraina și Siria, au fost invadate de ruși", spune Khadzali.

Alăturarea la efortul de război

În 2015, Khadzali a devenit capelan - un imam care oferă servicii spirituale într-un context militar.

În anul precedent, revoluția Maidan i-a văzut pe ucraineni ieșind în stradă pentru a protesta împotriva guvernului pro-rus al președintelui Victor Ianukovici. Forțele acestuia au răspuns cu o represiune brutală care a ucis peste 100 de protestatari și a rănit mii de oameni.

Ianukovici a fost răsturnat și, la scurt timp după aceea, separatiștii susținuți de Rusia au luat armele în mâini în regiunile Donețk și Luhansk din Donbas, începând un război de opt ani.

Stimulat de "frații săi islamici" să își asume acest nou rol, Khadzali a dorit să găsească o modalitate de a-și ajuta țara și a considerat că cel mai bine ar putea face acest lucru sprijinind numărul mic de trupe musulmane împrăștiate în Donbas. "Ce ar putea fi o modalitate mai bună decât să joci un rol care să se conecteze cu armata într-o țară aflată în război?", spune Khadzali.

În calitate de capelan, el a condus rugăciuni, a asigurat furnizarea de alimente halal și a oferit instrucțiuni religioase, sprijin psihologic și îndrumare cu privire la drepturile omului pentru trupe. "Simpla discuție cu trupele", spune el, a fost o parte crucială a datoriei sale. "Acesta poate fi chiar cel mai important lucru".

El încă își îndeplinește aceste îndatoriri, dar astăzi rolul său are o miză și mai mare - își petrece adesea timpul ajutând oamenii în zonele periculoase din linia întâi.

"Avem o listă de persoane care au nevoie de ajutor și le verificăm săptămânal", spune el. "De exemplu, ducem medicamente la persoanele în vârstă care au nevoie de ele și alimente... Când ajuți o familie, numărul tău de telefon ajunge la 10 familii care au nevoie de ajutor.", spune el.

Deși musulmanii reprezintă doar aproximativ 1 la sută din această țară predominant creștină de 44 de milioane de locuitori, mulți s-au alăturat efortului de război în urma invaziei Rusiei.

Mulți sunt motivați de o istorie a nedreptăților comise de Rusia împotriva comunităților musulmane și de sprijinul pentru ceea ce este văzut ca o Ucraină deschisă și tolerantă.

Majoritatea populației musulmane din Ucraina este formată din tătarii din Crimeea, musulmani sunniți de origine turcă. Pentru cei care luptă, este, de asemenea, o luptă pentru a se întoarce în patria lor, Crimeea, anexată de Rusia în 2014. (integral pe Al Jazeera)

Urmărește ultimele evoluții din a 162-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.