Oficialii americani cred că Rusia lucrează la fabricarea de dovezi privind atacul mortal de săptămâna trecută asupra închisorii din Olevinka, care a ucis 53 de prizonieri de război în regiunea separatistă Donețk din estul Ucrainei, potrivit The Guardian.

Închisoarea Olenivka, după atacFoto: AP / AP / Profimedia

Un oficial american a declarat pentru The Associated Press că informațiile clasificate - care au fost recent declasificate - arată că oficialii ruși ar putea pune printre dărâmăturile închisorii muniție de la sisteme de rachete de artilerie de mobilitate înaltă cu rază medie de acțiune HIMARS care să fie folosite drept dovezi că sistemele furnizate de SUA Ucrainei au fost folosite în atac.

Oficialul american susține că Rusia va lua această măsură deoarece anticipează că anchetatorii independenți și jurnaliștii vor avea în cele din urmă acces la Olenivka.

Acuzații reciproce în privința atacului asupra închisorii din Donețk

O închisoare din Olenivka a fost bombardată vineri, majoritatea celor 193 de prizonieri de război ucraineni aflaţi acolo fiind ucişi sau răniţi, după cum a declarat Ministerul rus al Apărării, care a publicat sâmbătă numele a 50 de morţi şi 73 de răniţi.

Rusia afirmă că lovitura a venit de la un lansator multiplu de rachete cu bătaie mare HIMARS furnizat Ucrainei de Statele Unite, în condiţiile în care Kievul caută să recupereze teritorii controlate de separatiştii proruşi în estul Ucrainei.

Ucraina a replicat că nu ar trage niciodată asupra unei poziţii civile - mai ales a uneia unde se aflau propriii oameni - şi a acuzat Rusia că a organizat atacul ca răzbunare asupra naţionaliştilor ucraineni în rândul prizonierilor luaţi de la Mariupol acum câteva săptămâni, notează Agerpres.

-------