Forțele rusești se folosesc probabil de pozițiile sale în centrala nucleară Zaporojie din Enerhodar pentru a amplifica temerile occidentale privind un dezastru nuclear în Ucraina, într-un efort de a diminua voința occidentală de a oferi sprijin militar pentru o contraofensivă ucraineană, susține Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în evaluarea publicată în noaptea de miercuri spre joi.

Centrala nucleara Zaporojie pe 4 martie Foto: Handout / AFP / Profimedia

Informațiile celei mai recente evaluări a războiului din Ucraina făcută de ISW:

  • Forțele ruse folosesc probabil centrala nucleară ucraineană Zaporojie din Enerhodar pentru a amplifica temerile liderilor occidentali privind un dezastru nuclear în Ucraina, încercând astfel să diminueze voința puterilor din vest de a oferi sprijin militar pentru o contraofensivă ucraineană.
  • Forțele ruse au incendiat probabil închisoarea unde erau prizonieri de război ucraineni din Olenivka, regiunea ocupată Donețk, dar au acuzat Ucraina pentru o presupusă lovitură de precizie cu echipamente militare furnizate de Occident, probabil pentru a spori ezitarea SUA de a continua să furnizeze HIMARS Ucrainei.
  • Probabil că Moscova va profita de relația sa cu Teheranul pentru a obține drone care să fie utilizate în Ucraina.
  • Forțele ruse au efectuat un atac terestru la nord-vest de Sloviansk și au continuat eforturile de a avansa spre Bakhmut dinspre nord-est, est și sud-est.
  • Forțele ruse acordă prioritate atacurilor frontale asupra Avdiivka și nu au reușit să câștige teren în Pisky.
  • Se pare că forțele ruse formează un grup de atac pentru a împiedica contraofensivele ucrainene în nordul regiunii Herson sau pentru a contraataca.
  • Autoritățile instalate de Kremlin în teritoriile ocupate ar putea permite atât votul clasic, cât și cel online în cadrul viitoarelor pseudo-referendumuri privind anexarea teritoriilor ucrainene ocupate de Rusia, permițând o fraudare mai directă a voturilor.

-------