Ministrul ucrainean al Apărării Oleksii Reznikov se declară încrezător că țara sa va primi rachete cu rază mai lungă pentru sistemele HIMARS despre care spune că pot schimba soarta războiului, relatează Ukraîinska Pravda.

Guvernul ucrainean la o intalnire cu omologii din SUAFoto: US State Department / Alamy / Alamy / Profimedia

De la primirea sistemelor americane pe 23 iunie, forțele armate ucrainene au folosit HIMARS-urile pentru a lovi numeroase depozite de muniții rusești și ținte logistice aflate în spatele liniei frontului, provocând îngrijorări la Moscova.

Sistemele HIMARS au o rază de până la 480 de kilometri, în funcție de muniția folosită, însă președintele american Joe Biden a anunțat la începutul lunii iunie că Statele Unite vor furniza Ucrainei doar rachete ce pot lovi ținte aflate la o distanță maximă de 80 de kilometri.

Oficialii de la Washington sunt îngrijorați că lovirea unor ținte aflate pe teritoriul Rusiei, precum depozitele de muniție din orașul Belgorod aflat în apropierea graniței cu Ucraina, ar putea provoca Moscova să folosească arme de distrugere în masă.

Ucraina așteaptă HIMARS-uri ce pot lovi teritoriul Rusiei

„Cred că este o evoluție pas cu pas. Noi le oferim dovezi că le putem folosi cu precizie și sofisticare și primim mai multe, cu rază mai lungă”, a declarat Oleksii Reznikov într-un interviu acordat jurnaliștilor de la Financial Times.

El s-a declarat încrezător că SUA vor furniza Kievului inclusiv rachete cu o rază de 300 de kilometri ce ar putea lovi teritoriul Rusiei, fără să menționeze explicit acest obiectiv.

Reznikov a spus de asemenea că armele cu rază mai lungă de acțiune primite din Occident au ajutat forțele ucrainene să își reducă pierderile în Donbas, unde rușii se bucură de o superioritate covârșitoare în ceea ce privește artileria și armamentul convențional.

Într-o mutare aproape fără precedent de la declanșarea războiului pe 24 februarie, Rusia s-a plâns public joi de livrările de sisteme HIMARS către Ucraina și faptul că ucrainenii au fost instruiți cum să le folosească.

Kievul vrea să declanșeze o contraofensivă de amploare până la sfârșitul anului

Ministrul ucrainean al Apărării a subliniat că mai multe rachete și sisteme de artilerie vor fi esențiale pentru tentativele ucrainenilor de a împinge forțele rusești în afara teritoriilor ocupate într-o contraofensivă pe scară largă de succes.

„Până la sfârșitul acestui an pe câmpul de luptă va exista o schimbare serioasă în favoarea Ucrainei. Sper că vom vedea campania de contraofensivă anul acesta și că ea va avea succes”, a declarat el.

El a respins și îngrijorările privind posibilul trafic ilegal cu arme primite de Ucraina din Occident, punându-le pe seama dezinformării rusești.

„Noi trebuie să supraviețuim. Nu avem niciun motiv să scoatem arme din Ucraina. Am discutat problema cu partenerii noștri, am discutat-o cu alți miniștri ai apărării, i-am întrebat: 'Sunteți îngrijorați?'. Mi-au răspuns 'nu'”.

Urmărește ultimele evoluții din a 142-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.