Purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe, Maria Zaharova, a declarat joi că viitorul conductei de gaze Nord Stream 1 către Germania va depinde de cererea de gaze în Europa și de sancțiunile occidentale împotriva Rusiei, transmite Reuters.

Livrari gaze rusestiFoto: Peter Kovalev / TASS / Profimedia

"În ceea ce privește activitatea gazoductului în viitor, multe vor depinde de partenerii noștri în ceea ce privește cererea de gaz și sancțiunile nelegitime, așa cum s-a întâmplat cu turbinele din Canada", a declarat joi Zaharova.

Purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe a precizat că lucrările de mentenanță a gazoductului a fost convenite în prealabil cu consumatorii.

Livrările de gaze din Rusia către Germania prin Nord Stream 1 au fost sistate din cauza lucrărilor anuale de mentenanță, programate până la 21 iulie, dar guvernele europene sunt îngrijorate că Moscova ar putea prelungi această perioadă pentru a restricționa aprovizionarea cu gaze a Europei, perturbând planurile de constituire a depozitelor pentru iarnă.

Gazprom nu poate garanta buna funcționare a gazoductului Nord Stream 1

Gigantul rusesc Gazprom a anunțat miercuri că nu poate garanta buna funcționare a gazoductului Nord Stream, care deservește Europa, precizând că e în imposibilitatea de a confirma că va recupera o turbină germană aflată în reparații în Canada.

„Gazprom nu este în posesia niciunui document care să permită Siemens să scoată din Canada motorul turbinei de gaz despre care Ottawa a spus că vrea să-l restituie Berlinului”, a precizat Gazprom într-un comunicat.

„În aceste condiții, este imposibil să tragem o concluzie obiectivă în privința evoluției situației referitoare la funcționarea în deplină siguranță a gazoductului”, se mai arată în comunicatul citat de AFP.

Cea mai mare conductă care transportă gazul rusesc către Germania a început luni lucrările anuale de întreținere, urmând ca fluxurile să fie oprite timp de zece zile, însă guvernele, piețele și companiile sunt îngrijorate că oprirea ar putea fi prelungită din cauza războiului din Ucraina.

Germania nu știe cât gaz va primi după încheierea lucrărilor de mentenanță la Nord Stream 1. „Așa cum era de așteptat, Nord Stream 1 este la zero din această dimineață. Ce se va întâmpla la finalul întreținerii, nimeni nu este în măsură să spună în acest moment. Nu vom ști mai devreme de o zi înainte de finalul programat", a declarat Klaus Mueller, șeful Bundesnetzagentur, autoritatea germană de reglementare în domeniul energiei.

Gazoductul Nord Stream 1 transportă 55 de miliarde de metri cubi (bcm) de gaz pe an din Rusia către Germania pe sub Marea Baltică.

Canada permite returnarea turbinei pentru stația de compresie Portovaya a Nord Stream 1

În weekend, Germania a salutat decizia Canadei de a emite un permis limitat în timp și revocabil" pentru a permite returnarea echipamentelor pentru conducta Nord Stream 1.

Însă ministerele ucrainene de energie și de externe s-au declarat „profund dezamăgite" și au îndemnat Canada să revină asupra unei decizii care, în opinia lor, echivalează cu adaptarea sancțiunilor impuse Moscovei „la capriciile Rusiei".

Siemens Energy a declarat că lucrează la alte aprobări oficiale și la logistică pentru a pune la dispoziție echipamentul cât mai curând posibil.

Zongqiang Luo, analist în domeniul gazelor la firma de consultanță Rystad Energy, a declarat că nu este „imposibil" ca Gazprom să folosească orice întârziere ca justificare pentru a prelungi perioada de întreținere.

În anii anteriori, perioada anuală de întreținere a Nord Stream 1 a durat aproximativ 10-12 zile și s-a încheiat la timp. Nu este neobișnuit ca în timpul întreținerii de rutină la conducte sau la infrastructura de gaze să fie detectate defecțiuni suplimentare, iar operatorii pot prelungi întreruperile dacă este necesar.

Occidentul spune că Rusia foloseşte energia ca armă

Rusia acuză Occidentul că duce un război economic împotriva sa în sprijinul Ucrainei, dar în acelaşi timp a insistat că rămâne un furnizor de încredere de energie.

Pe de altă parte, Occidentul a acuzat Rusia, un exportator cheie de petrol și gaze, că a intensificat utilizarea energiei ca armă geopolitică de când și-a trimis armata în Ucraina, la 24 februarie.

Luna trecută, Rusia a redus fluxurile de gaze la 40% din capacitatea totală a Nord Stream 1, invocând întârzierea întoarcerii turbinei.

---------------