Lidera opoziţiei belaruse, Svetlana Tihanovskaia, nu crede că Belarusul va interveni militar în Ucraina, chiar dacă președintele rus Vladimir Putin este bun prieten cu omologul său belarus Aleksandr Lukaşenko, notează AFP.

Svetlana TihanovskaiaFoto: KAY NIETFELD / AFP / Profimedia

„Am mari îndoieli că trupele, soldaţii belaruşi vor participa la invazia (rusă) în Ucraina”, a afirmat ea într-o conferinţă de presă la Varşovia, scrie Agerpres.

Potrivit ei, „armata belarusă este extrem de demoralizată”.

Soldaţii nu vor să lupte împotriva ucrainenilor, care sunt pentru ei o „naţiune prietenă”, şi „nu vor să moară pentru Lukaşenko sau Putin”, a mai spus Tihanovskaia.

Alianța dintre Moscova şi Minsk

De la începutul invaziei Rusiei în Ucraina la 24 februarie, Belarusul serveşte drept bază din spatele frontului pentru forţele militare ruse.

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a acuzat duminică Ucraina că ar fi vizat ţinte militare de pe teritoriul ţării sale, ameninţând să riposteze „instantaneu oricărei lovituri inamice”, un mesaj clar la adresa Kievului şi Occidentului.

Svetlana Tihanovskaia trăiește în exil de doi ani

Svetlana Tihanovskaia trăieşte în exil în Lituania după alegerile prezidenţiale din august 2020 din Belarus.

Ea a revendicat victoria în urma acestui scrutin în faţa prorusului Aleksandr Lukaşenko, care a fost acuzat de fraude pe scară largă, ceea ce a dus la declanşarea unui val de contestare în întreaga ţară.

Soţul ei, video-bloggerul disident Serghei Tihanovski, se află în continuare încarcerat în Belarus.

În cursul vizitei sale la Varşovia, Svetlana Tihanovskaia s-a întâlnit cu preşedintele polonez Andrzej Duda şi cu premierul Mateusz Morawiecki, notează AFP.