Norvegia a anunțat vineri o donație de aproape un miliard de euro pentru Ucraina pe o perioadă de doi ani, în timpul unei vizite în această țară a premierului Jonas Gahr Store, potrivit AFP.

Prim-ministrul Norvegiei, Jonas Gahr StoreFoto: Lev Radin / ddp USA / Profimedia

Această donație majoră de 10 miliarde de coroane norvegiene (aproximativ 970 de milioane de euro), care se adaugă la ajutoarele anterioare anunțate de Oslo, va fi utilizată pentru "ajutor umanitar, reconstrucția țării, achiziții de arme și sprijin pentru funcționarea autorităților ucrainene", a precizat guvernul norvegian într-un comunicat.

"Suntem alături de poporul ucrainean", a spus Store în declarație. "Contribuim la susținerea luptei pentru libertate a poporului ucrainean. Ei luptă pentru țara lor, dar și pentru valorile noastre democratice.”, a spus el.

Anunțul a fost făcut în timpul vizitei premierului norvegian, vineri, la Kiev și la Yahidne, un sat grav afectat de războiul din Ucraina.

Cutremurat de vizita sa, șeful guvernului a descris satul ca fiind "o imagine a iadului pe pământ", potrivit agenției norvegiene de presă NTB.

Miercuri, Oslo anunțase donarea către Ucraina a trei sisteme de lansatoare multiple de rachete, arme deosebit de căutate de Ucraina.

___