Suedia și Finlanda vor semna marți protocolul de aderare la NATO pentru a se alătura oficial alianței, a declarat joi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, informează Reuters.

Finlanda și Suedia pot fi primite rapid în NATOFoto: Dreamstime.com

Protocolul de aderare trebuie apoi ratificat de toate cele 30 de parlamente aliate pentru a permite ambelor țări să devină parte a NATO și să beneficieze de clauza de apărare colectivă a alianței.

NATO a invitat miercuri Suedia şi Finlanda să devină membre ale alianţei militare, potrivit unei declaraţii făcute publice la summitul Alianţei Nord-Atlantice de la Madrid, relatează Reuters şi AFP, scrie Agerpres.

„Aderarea Finlandei şi Suediei va face ca aliaţii să fie mai în siguranţă, NATO mai puternică şi zona euro-atlantică mai sigură”, se subliniază în declaraţie, care menţionează că Alianţa a convenit şi asupra unui nou concept strategic.

NATO a descris Rusia drept „cea mai semnificativă şi directă ameninţare pentru aliaţi”, o reacţie la relaţia deteriorată masiv cu Rusia după invazia din Ucraina.

Alianţa s-a angajat să continue să ajute Kievul şi a fost de acord cu un pachet de sprijin menit să modernizeze sectorul de apărare al ţării.

În acelaşi timp, NATO a decis să consolideze semnificativ propria apărare şi descurajare.

În aceeaşi declaraţie, Alianţa a descris China drept o provocare la interesele, securitatea şi valorile NATO şi drept o ţară care încearcă să submineze regulile bazate pe ordinea internaţională.

De ce nu sunt Finlanda și Suedia deja în NATO

În timp ce alte țări nordice precum Norvegia, Danemarca și Islanda au fost membre de la înființarea alianței în 1952, Suedia și Finlanda nu s-au alăturat pactului din motive istorice și geopolitice.

Atât Finlanda, care și-a declarat independența față de Rusia în 1917 după revoluția bolșevică, cât și Suedia au adoptat poziții neutre de politică externă în timpul Războiului Rece, refuzând să se alinieze cu Uniunea Sovietică sau cu Statele Unite.

Pentru Finlanda, acest lucru s-a dovedit mai dificil, deoarece împărțea o graniță masivă cu o superputere autoritară. Pentru a menține pacea, finlandezii au adoptat un proces pe care unii l-au numit „finlandizare”, în care liderii au dat curs cererilor sovietice din când în când, scrie CNN.

Ele au aderat la Uniunea Europeană în 1995 și și-au aliniat treptat politicile de apărare cu Occidentul, evitând totodată aderarea la NATO.

Fiecare țară a avut motive diferite pentru a evita semnarea pactului NATO în tandem cu UE.

De ce războiul din Ucraina a schimbat poziția celor două țări și acum vor aderarea la NATO

Invazia Ucrainei de către Rusia a fost ultima picătură care a împins Suedia și Finlanda către calea NATO.

Dacă Kremlinul a fost dispus să invadeze Ucraina, o țară cu 44 de milioane de oameni și o forță armată de 200.000 de soldați activi, ce l-ar împiedica pe Putin să invadeze țări mai mici precum Finlanda și Suedia?

„Totul s-a schimbat când Rusia a invadat Ucraina”, a spus Sanna Marin în aprilie. „Gândirea oamenilor din Finlanda, de asemenea, din Suedia s-a schimbat și s-a schimbat foarte dramatic”.

De la invazia rusă a Ucrainei în februarie, sprijinul public pentru aderarea la NATO în Finlanda a crescut de la aproximativ 30% la aproape 80% în unele sondaje. Majoritatea suedezilor aprobă, de asemenea, ca țara lor să se alăture alianței, potrivit sondajelor de opinie de acolo.

„Aderarea noastră la NATO a fost decisă pe 24 februarie, la ora 5 dimineața, când Putin și Rusia au atacat Ucraina”, a spus Stubb. „Finlanda și Suedia nu s-ar fi alăturat fără acest atac”.

Oficialii din Suedia și Finlanda și-au exprimat, de asemenea, frustrarea că, în perioada premergătoare războiului din Ucraina, Rusia a încercat să ceară garanții de securitate de la NATO ca alianța să înceteze extinderea spre est. O astfel de concesiune, însă, i-ar fi dat efectiv Rusiei puterea de a dicta politicile externe ale vecinilor săi, luându-le capacitatea de a-și alege propriii aliați și parteneri.

Rusia, a declarat ministrul suedez al Apărării Peter Hultqvist pentru CNN, dorește „o influență reală în alegerile de securitate din Europa”.

"Ei vor o influență asupra țărilor din vecinătate. Și acest lucru este total inacceptabil pentru Suedia".

Surse:CNNșiThe Guardian.

--------