Turcia își va reînnoi cererile către Suedia și Finlanda de extrădare a persoanelor pe care le consideră teroriste, după ce țările au ajuns la un acord cu privire la cererile de aderare la NATO ale națiunilor nordice, a declarat miercuri ministrul turc al Justiției, Bekir Bozdag, relatează Reuters.

Turcia s-a opus aderării Suediei și Finlandei pentru ceea ce a numit sprijin pentru militanții kurzi și pentru alții pe care îi consideră teroriști, precum și pentru embargourile asupra armelor și cererile de extrădare neîndeplinite.
Marți, cele trei națiuni au semnat marți un memorandum de înțelegere care ridică blocajul impus de Ankara, în timp ce țările candidate s-au angajat să nu sprijine grupările militante kurde PKK și YPG sau rețeaua clericului din SUA Fethullah Gulen, despre care Ankara spune că a organizat o tentativă de lovitură de stat în 2016 și pe care o etichetează o organizație teroristă cu acronimul FETO.
"Dosarele a șase membri PKK, șase membri FETO așteaptă în Finlanda, în timp ce cele a 10 membri FETO și 11 membri PKK așteaptă în Suedia. Vom cere din nou extrădarea lor după acord și le vom aminti", a spus Bozdag, citat de către agenția de știri de stat Anadolu.
În textul memorandumului, cele trei țări au convenit să „abordeze cererile de deportare sau extrădare (ale Turciei) aflate în așteptare ale suspecților de terorism în mod rapid și complet... în conformitate cu Convenția Europeană de extrădare”.
„Deocamdată, din câte știu, nu ni s-a prezentat nicio cerere”, a declarat președintele finlandez Sauli Niinisto, miercuri, la Madrid.
Marți, el a spus că memorandumul semnat nu include nicio persoană pentru extrădare și că Finlanda va continua să respecte regulile europene în deciziile sale de extrădare.
"De fapt, nu avem nicio cerere de extrădare nesoluționată în acest moment. Am procesat 14 din 16 (cereri ale Turciei) și două decizii au fost blocate de faptul că țintele nu au fost localizate", a declarat Niinisto reporterilor.
Prim-ministrul suedez Magdalena Andersson a declarat că Suedia va continua să respecte legislația locală și internațională în extrădarile sale și că procesul va depinde de informațiile primite din Turcia.
„Sunt cei din Suedia care simt o oarecare anxietate, iar cu asta vreau să clarific trei lucruri”, a spus ea reporterilor în marja summitului NATO de la Madrid.
„În primul rând, nu extrădăm niciodată pe cineva care este cetățean suedez și știu că unii dintre cei care și-au exprimat îngrijorarea sunt cetățeni suedezi, așa că nu trebuie să-și facă griji.
„În al doilea rând, vom respecta, desigur, ca și până acum legea suedeză și internațională... În al treilea rând, aceasta înseamnă că, dacă cineva nu desfășoară activități teroriste, nu trebuie să fie îngrijorat”.
Urmărește ultimele evoluții din a 126-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.