Statele Unite își vor „întări poziția militară în Europa”, astfel încât NATO să poată „răspunde amenințărilor care vin din toate direcțiile și în toate zonele: terestre, aeriene și maritime”, a declarat miercuri președintelui american Joe Biden la Madrid.

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, prim-ministrul Suediei, Magdalena Andersson, și președintele Finlandei, Sauli Niinisto, la Casa AlbăFoto: Andrew Harnik / AP / Profimedia

La un summit al Alianței „care marchează istoria”, potrivit acestuia, el a anunțat o prezență întărită a soldaților și capabilităților americane în Spania, Polonia, România, Statele Baltice, Regatul Unit, Germania și Italia.

„Suntem acolo” și „demonstrăm că NATO este mai necesară ca niciodată”, a declarat președintele american, alături de secretarul general al organizației, Jens Stoltenberg.

„Vom menține o brigadă suplimentară formată în total din 5.000 de oameni, în România”, a mai precizat Joe Biden, și vom efectua „desfășurări suplimentare” în țările baltice.

„Vom trimite două escadrile suplimentare de avioane de luptă F-35 în Regatul Unit şi vom poziţiona capacităţi suplimentare de apărare aeriană” în Germania şi Italia, a mai detaliat preşedintele american într-un scurt discurs în faţa presei. P

reşedintele rus Vladimir Putin „şi-a dorit o finlandizare a Europei”, adică o evoluţie a ţărilor membre ale Alianţei spre poziţia de neutralitate care a fost istoric cea a acestei ţări nordice, dar obţine dimpotrivă o „NATO-izare a Europei”, a mai spus Joe Biden.