​Președintele francez Emmanuel Macron a fost filmat luni, în marja reuniunii G7 din Bavaria, întrerupând o discuție între președintele american Joe Biden și consilierul său pentru securitate naţională, Jake Sullivan. Microfoanele jurnaliștilor au înregistrat apoi cum șeful statului francez îi vorbește omologului său american despre discuțiile avute cu autoritățile din Emiratele Arabe pe tema petrolului, iar gestul său, cu această încălcare a confidenţialităţii, a stârnit nedumerire în rândul analiștilor francezi, relatează BFMTV.

Președintele francez Emmanuel Macron poartă o discuție cu președintele american Joe Biden, la summitul G7Foto: Lukas Barth / AP / Profimedia

În imaginile difuzate de presă, Emmanuel Macron e surprins grăbind pasul și ajungându-l din urmă pe președintele SUA, întrerupând apoi discuția pe care acesta o avea cu unul dintre consilierii săi cei mai apropiați. Totul pentru a-i vorbi despre apelul telefonic dat celor din Emiratele Arabe Unite, în speranța de a-i convinge să-și mărească producția de barili de petrol.

„Îmi cer scuze că vă întrerup”

„Joe! Domnule președinte! Scuzați-mă, îmi pare rău că vă întrerup. Joe!” - începe Macron, în timp ce-l prinde din urmă pe președintele american.

În continuare, acesta menționează o conversație telefonică cu Mohammed bin Zayed al Nahyan:

„Așa cum m-ați sfătuit, am decis să îl sun pe președintele Emiratelor Arabe Unite. I-am cerut să își mărească producția. Mi-a spus două lucruri: în primul rând, că e la maximum, asta susține, mi-a spus că e tot ce poate face. În al doilea rând, mi-a spus că, potrivit lui, saudiții ar putea să și-o mărească un pic pe-a lor. Cu 150 (mii de barili, n.r.) sau puțin mai mult, dar nu în cantități mari și nu în următoarele șase luni. Și în fine, în ceea ce privește ce vom face în legătură cu petrolul rusesc, mi-a spus că trebuie să ne asigurăm că India...”

Nu vom ști însă niciodată ce se dorește de la India - notează BFMTV - deoarece Emmanuel Macron este întrerupt de Jake Sullivan, care îi arată camerele de filmat și recomandă continuarea discuțiilor în spatele ușilor închise. „Da, vom vorbi despre asta înăuntru”, a replicat Macron.

„Nu avea niciun interes să spună asta în fața camerelor”

Interpelarea lui Joe Biden de către Emmanuel Macron, luni seara, în marja summitului G7 desfășurat la Castelul Elmau din Bavaria, a fost surprinzătoare - spun analiștii și observatorii -, mai ales că a avut loc în fața microfoanelor și a camerelor de filmat.

Pentru a înțelege mai bine scena, trebuie amintit că aceasta vine în contextul în care liderii celor șapte mari puteri mondiale, sub impulsul americanilor, și-au declarat intenția de a plafona prețul petrolului rusesc și că, pentru a diminua presiunea asupra prețului carburanților, încearcă acum să convingă celelalte țări producătoare să livreze mai mulți barili pe piață.

Luni seară, la BFMTV, fostul ambasador al Franței în Statele Unite, diplomatul Gerard Araud, a comentat: „Cred că Emmanuel Macron nu a văzut că este ascultat. Nu avea niciun interes să spună asta în fața camerelor de filmat. A fost surprins”.

Editorialistul pe politică externă al postului BFMTV, Anthony Bellanger, a estimat la rândul său: „Cu atât mai puțin interes cu cât miza este într-adevăr aici. Ceea ce vorbește pentru un minut cu Joe Biden, puțin jenat de altfel, este crucial! Joe Biden va merge în Arabia Saudită peste câteva zile, călcându-și pe inimă, pentru a discuta cu prințul moștenitor despre care a spus că este un paria cu care nu vrea să vorbească, ci doar cu tatăl său, regele”.

Joe Biden se va deplasa într-adevăr la Riad pe 15 și 16 iulie.