Preşedintele francez Emmanuel Macron şi noul preşedinte al Emiratelor Arabe Unite (EAU), Mohammed bin Zayed Al-Nayan, şi-au afirmat duminică dorinţa de a întări parteneriatul strategic dintre ţările lor, deja foarte avansat, cu ocazia unei întrevederi la Abu Dhabi, informează AFP citată de Agerpres.

Emmanuel MacronFoto: Stephane Lemouton / Bestimage / Profimedia

Emmanuel Macron este primul lider occidental care s-a deplasat la Abu Dhabi pentru a aduce un omagiu şeicului Khalifa bin Zayed al-Nahyan, preşedintele EAU care a decedat vineri, şi a prezenta "sincere condoleanţe întregii sale familii şi poporului" Emiratelor, potrivit Palatului Elysee.

Deplasarea lui Emmanuel Macron la Abu Dhabi este prima sa deplasare în timpul celui de-al doilea mandat al său de cinci ani.

Macron a fost întâmpinat într-un palat din Abu Dhabi de Mohammed bin Zayed Al-Nayan, supranumit "MBZ", după care cei doi lideri de stat s-au deplasat la "majlis", adunarea care reuneşte într-o imensă sală a palatului numeroşi membri ai familiei defunctului.

Emmanuel Macron a avut numeroase întrevederi cu MBZ în timpul primului său mandat, însă nu a discutat niciodată cu şeicul Khalifa, care a murit la vârsta de 73 de ani, după ce în 2014 suferise un accident vascular cerebral.

Macron s-a deplasat în EAU în decembrie 2021, când a vizitat expoziţia universală de la Dubai şi a supervizat semnarea mai multor contracte, printre care şi pentru furnizarea a 80 de avioane de luptă Rafale, o comandă record pentru avionul de vânătoare francez intrat în serviciu în 2004.

În timpul întrevederii de duminică, cei doi lideri şi-au exprimat la unison îngrijorările cu privire la războiul din Ucraina şi consecinţele sale, "în special asupra energiei şi securităţii alimentare mondiale".