Bombardamentul efectuat de ruși asupra centrului comercial din Kremenciuk vine după o intensificare mai a loviturilor cu rachete împotriva infrastructurii ucrainene și a țintelor civile din ultimele zile, notează Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în ultima evaluare.

HotNews.roFoto: Hotnews

Consilierul ministrului ucrainean de interne Vadym Denisenko a afirmat că forțele ruse au început o campanie de atacuri masive și în mare parte nediscriminatorii cu rachete împotriva orașelor ucrainene.

Similar, un oficial american din domeniul apărării a spus pentru Foreign Policy, sub rezerva anonimatului, că forțele ruse se bazează din ce în ce mai mult pe lovituri de artilerie și rachete pentru a avansa în operațiunile din Ucraina.

Pe măsură ce forțele ruse continuă să își epuizeze rezervele de armament de înaltă precizie, astfel de atacuri care provoacă daune colaterale substanțiale populației civile probabil că se vor intensifica.

Criză de lideri militari de rang înalt în Rusia

Autoritățile militare rusești continuă să caute modalități de a-și reface forțele din ce în ce mai epuizate, dar fără a anunța o mobilizare generală.

Înaltul oficial american menționat anterior a afirmat și că forțele rusești sunt probabil în criză de lideri militari de rang înalt și se bazează mai mult pe ofițerii pensionați și pe rezerve pentru a înlocui pierderile de ofițeri.

Ministerul britanic al Apărării a raportat în mod similar că forțele rusești se vor baza probabil în mare măsură pe eșaloanele de rezervă, și anume Rezerva Armatei de Luptă și Resursa de Mobilizare, pentru a mobiliza sprijinul voluntarilor și pentru a completa batalioanele regulate.

După cum a evaluat anterior ISW, este puțin probabil ca aceste rezerve să ofere forțelor rusești o regenerare semnificativă a capacităților de forță.

Principalele concluzii de la ISW:

  • Forțele rusești au lovit un centru comercial din Kremenciuk, ca parte a unei escaladări recente a loviturilor împotriva infrastructurii și orașelor ucrainene.
  • Trupele de invazie au făcut progrese graduale la sud-vest de Lysychansk, în apropierea autostrăzii T1302 Bakhmut-Lysychansk, dar nu au tăiat în întregime liniile de comunicare ucrainene în Bakhmut.
  • Armata Moscovei a făcut progrese moderate în timpul operațiunilor ofensive la est de Bakhmut.
  • Forțele ucrainene au respins ofensivele rusești la nord de Slovyansk.
  • Trupele rusești au efectuat atacuri limitate și localizate de-a lungul liniilor de front contestate în jurul orașului Harkov, dar nu au făcut niciun fel de progrese la 27 iunie.
  • Contraofensivele ucrainene de-a lungul axei sudice continuă să forțeze trupele rusești să acorde prioritate operațiunilor defensive de-a lungul liniei de contact.
  • Autoritățile de ocupație rusești iau măsuri pentru a consolida controlul economic al teritoriilor ocupate și pentru a forța civilii ucraineni să treacă la rublă.

-----------