Penuria de gaze din această iarnă ar putea duce la o „criză economică severă în Europa", a avertizat Robert Habeck, vicecancelar al Germaniei şi ministru al economiei, citat de CNN, preluat de Sky News. Oficialul european susține o plafonarea prețurilor pentru importurile de petrol rusesc.

Ministrul german al economiei, Robert Habeck, la Forumul economic de la DavosFoto: Markus Schreiber / AP / Profimedia
  • „În timpul iernii, există amenințarea unui scenariu în care chiar trebuie impusă o diminuare a utilizării gazelor.
  • În opinia mea, acest lucru ar duce la o criză economică severă în Europa și în Germania, iar acest lucru trebuie evitat cu orice preț.
  • Încă nu am ajuns acolo, dar pentru a nu ajunge acolo, avem nevoie de acțiuni decisive, comune, bazate pe solidaritate și, mai ales, foarte rapide", a declarat Robert Habeck.

Ministrul german al economiei și-a exprimat sprijinul pentru un plan condus de SUA de a introduce un plafon de preț pentru importurile de petrol rusesc.

Plafonul ar limita câți bani poate câștiga Rusia din fiecare baril de petrol pe care îl vinde pe piața mondială.

Detaliile privind modul în care ar funcționa și momentul în care ar fi pus în aplicare trebuie încă să fie stabilite în viitorul foarte apropiat.

Rusia și-a redus livrările de gaze către Europa prin intermediul gazoductului Nord Stream 1, Germania fiind afectată în mod deosebit.

-----