Președintele francez Emmanuel Macron va veni marți în România pentru a-și exprima solidaritatea Franței cu aliații săi europeni care sunt cei mai expuși războiului din Ucraina, a declarat vineri administrația prezidențială franceză, relatează Reuters.

Emmanuel MacronFoto: Gao Jing / Xinhua News / Profimedia

Anunțul administrației prezidențiale franceze vine să confirme o informație din surse oficiale citate de Digi 24 care spuneau că Macron va veni săptămâna viitoare în România.Doar ziua vizitei era inexactă.

Macron va vizita marți trupele franceze de la baza Cincu din România, iar apoi va merge în Moldova miercuri.

Este a treia vizită pe care o face în România președintele Franței, fiind prima de la câștigarea celui de-al doilea mandat, în 24 aprilie.

În România este constituit din luna mai Grupul de Luptă al NATO (Battle Group Forward Presence - BGFP) prin transformarea elementelor multinaționale aliate din cadrul Forței de Răspuns a NATO, dislocate în țara noastră. Grupul de Luptă este condus de Franța, țară care aduce în România și o componentă de apărare antiaeriană.

Forțele principale ale BGFP sunt dispuse în Centrul Național de Instruire Întrunită din Cincu, unde execută misiuni și activități de instrucție alături de structuri ale Armatei României”, potrivit Ministerului Apărării.

Niciun termen pentru o posibilă vizită în Ucraina

Întrebat dacă Macron va vizita Ucraina, biroul lui Macron a spus că o astfel de vizită va avea loc atunci când se va considera că va fi de cel mai mare folos președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Ucraina l-a mustrat pe Macron pentru că a spus că este important să nu „umilească” Rusia, o poziție care, potrivit ministrului ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, „nu poate decât să umilească Franța”.

Macron a încercat să mențină un dialog cu președintele rus Vladimir Putin de la invadarea Ucrainei de către Moscova în februarie. Poziția sa a fost criticată în mod repetat de unii parteneri din Europa, deoarece aceștia o consideră ca o subminare a eforturilor de a-l împinge pe Putin la masa negocierilor.

Oficialii ucraineni au pledat vineri pentru mai mult ajutor din partea Occidentului, inclusiv livrări mai rapide de artilerie și sisteme de rachete pe câmpul de luptă, pentru a opri forțele ruse într-un moment critic al bătăliei din est.