Milioane de oameni ar putea muri de foame din cauza blocadei impuse de Rusia porturilor ucrainene de la Marea Neagră, a declarat joi președintele ucrainean Volodimir Zelenski, relatează Reuters.

Volodimir ZelenskiFoto: ukrinform.net

Zelenski a spus joi că lumea se află în pragul unei „crize alimentare teribile”, Ucraina neputând exporta cantități mari de grâu, porumb, ulei și alte produse care au jucat „un rol de stabilizare pe piața globală”.

„Aceasta înseamnă că, din păcate, poate exista o penurie de produse în zeci de țări din întreaga lume. Milioane de oameni pot muri de foame dacă blocada rusă a Mării Negre continuă", a mai adăugat Volodimir Zelenski.

Învinovățind Rusia pentru blocada, Zelenski a spus că „în timp ce căutăm modalități de a proteja libertatea, o altă persoană o distruge. O altă persoană continuă să șantajeze lumea cu foamea”.

Rusia a ocupat mari părți ale coastei Ucrainei în aproape 15 săptămâni de război, iar navele sale de război controlează Mările Negre și Azov, blocând exporturile agricole ale Ucrainei și crescând costul cerealelor.