Deminarea porturilor ucrainene din Marea Neagră ar putea dura cel puțin 2-3 luni și este nevoie de implicarea marinei române și turcești, a spus miercuri directorul uniunii ucrainene a comercianților de cereale (UGA), Sergei Ivașchenko, transmite Reuters.

O navă în portul Mariupol din UcrainaFoto: Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik / Profimedia

Turcia, care negociază cu Rusia pentru a asigura rute sigure pentru exporturile de cereale din porturile maritime ucrainene blocate, nu este suficient de puternică pentru a acționa ca un garant, a declarat Ivașchenko.

Acesta a mai spus că nu există momentan discuții cu privire la un discount pentru cerealele ucrainene exportate prin Marea Neagră.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat miercuri, în Turcia, că este de datoria Ucrainei să rezolve problema reluării transporturilor de cereale prin deminarea porturilor sale.

Lavrov a mai spus că apreciază eforturile Turciei de a căuta modalități de rezolvare a situației.

Miniștrii de externe turc și rus s-au întâlnit miercuri la Ankara pentru a discuta despre restabilirea exporturilor de cereale din Ucraina.

Ucraina acuză Rusia că vrea să pună mâna pe piața cerealor

Un oficial ucrainean de rang înalt acuză Rusia de „crearea artificială de obstacole" pentru a prelua controlul asupra pieței cerealelor din Ucraina, transmite CNN.

„Poziția noastră cu privire la aprovizionarea cu cereale este clară: mai întâi securitatea", a declarat miercuri, într-o postare pe Twitter, Oleksii Danilov, secretar al Consiliului pentru Securitate Națională și Apărare al Ucrainei.

„Rusia creează în mod artificial obstacole pentru a acapara piața și a șantaja Europa cu privire la penuria de alimente", a adăugat Oleksii Danilov.

---------------