Ucraina vrea să îşi consolideze poziţiile pe teren cu ajutorul livrărilor de arme din Occident înainte de a relua negocierile de pace cu Rusia, a anunţat negociatorul ucrainean David Arahamia, potrivit Reuters.

Orasul Severodonetk unde au loc lupte greleFoto: Alexander Reka / TASS / Profimedia

"Forţele noastre armate sunt pregătite să folosească (noile arme)... şi apoi cred că putem începe o nouă rundă de negocieri de pe o poziţie întărită", a declarat Arahamia vineri, la postul naţional de televiziune.

Totodată, potrivit dpa, care citează armata ucraineană, Rusia continuă asediul oraşului Severodoneţk din estul Ucrainei, trimiţând noi trupe de rezervişti.

Trupele ruse au atacat o suburbie a oraşului şi regiunea Bahmut, la sud de Severodoneţk. Zona din jurul oraşului Severodoneţk este dens populată - nu mai puţin de 380.000 oameni locuiau aici înainte de începutul războiului. Este ultima zonă din regiunea Lugansk aflată încă sub controlul Ucrainei, notează dpa, conform Agerpres.

La rândul său, Ministerul Apărării rus a susţinut sâmbătă că a doborât lângă portul Odesa, de la Marea Neagră, un avion de tip cargo al armatei ucrainene care transporta arme şi muniţii.

Ministerul citat a mai afirmat că rachete ruse au lovit un centru de pregătire al forţelor de artilerie în regiunea ucraineană Sumî (nord-est), unde instructori străini antrenau militari ucraineni în folosirea obuzelor de fabricaţie americană. O altă lovitură a distrus un bastion al "mercenarilor străini" în regiunea Odesa, potrivit ministerului rus. Reuters menţionează că nu a putut verifica din surse independente afirmaţiile făcute de instituţia rusă.

"Rachete de înaltă precizie lansate pe calea aerului au lovit centrul de antrenament pentru artilerie al forţelor armate ale Ucrainei în apropiere de satul Steţkovka, regiunea Sumî. În acest centru, instructori străini au realizat un antrenament pentru personalul militar ucrainean în operarea şi controlul focului obuzelor M777 de 155 milimetri", a declarat sâmbătă dimineaţa purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării rus, Igor Konaşenkov, citat de EFE.

Totodată, miliţiile separatiste proruse din Doneţk, în estul Ucrainei, au susţinut sâmbătă că au făcut progrese în oraşul Sloviansk, care este - alături de Kramatorsk - unul dintre principalele obiective ale forţelor armate ruse care încearcă să ocupe regiunea, transmite EFE. Potrivit miliţiilor proruse, până la 4 iunie, trupele separatiste au obţinut controlul total asupra a 226 de localităţi din regiunea Doneţk cu ajutorul forţelor armate ruse.

În fine, Xinhua citează sâmbătă o declaraţie difuzată vineri de serviciul de presă al guvernului de la Kiev în care premierul Denis Şmîhal afirmă că Ucraina a început primul stadiu al reconstrucţiei postconflict.

În primul stadiu al reconstrucţiei, autorităţile ucrainene vor evalua pagubele provocate de conflict, vor pregăti documentaţia tehnică pentru proiectele de reconstrucţie şi vor repara instalaţiile critice. "Sarcina guvernului este să refacă până în toamnă cea mai mare parte a instalaţiilor critice care au fost afectate", a declarat Şmîhal la o reuniune a cabinetului.

Totodată, Ukravtodor, agenţia guvernamentală responsabilă de sistemul naţional de drumuri din Ucraina, a anunţat că în timpul conflictului declanşat de Rusia la 24 februarie 300 de poduri şi circa 24.000 de kilometri de drumuri au fost distruse în Ucraina.