Rusia folosește pe frontul din Donbas o combinație de lovituri de artilerie și bombardamente aeriene ce a fost un factor cheie în succesele tactice obținute în regiune, afirmă ministerul britanic al apărării în evaluarea de sâmbătă dimineață.

Avion rusesc Su-35Foto: Captura YouTube

Ce spun serviciile militare britanice:

  • Activitatea aeriană rusă rămâne intensă deasupra teritoriului disputat din Donbas, avioanele rusești efectuând lovituri folosind atât muniție ghidată, cât și neghidată.
  • Incapacitatea Rusiei de a suprima sau de a distruge sistemele strategice de apărare aeriană ucrainene în primele zile ale conflictului a limitat capacitatea sa de a oferi sprijin aerian tactic elementelor de manevră la sol, contribuind la eșecul de a acționa asupra Kievului.
  • În consecință, activitatea aeriană rusă s-a limitat în mare măsură la lovituri în adâncime, folosind rachete de croazieră lansate din aer și de la suprafață pentru a perturba mișcarea întăririlor și a proviziilor ucrainene.
  • Cu toate acestea, doar aceste lovituri nu au reușit să aibă un impact semnificativ asupra conflictului, iar stocurile rusești de rachete ghidate de precizie probabil că s-au epuizat în mod semnificativ.
  • Odată cu mutarea concentrării sale operaționale în Donbas, Rusia a putut să își sporească utilizarea aviației tactice pentru a-și sprijini avansarea graduală, combinând lovituri aeriene și tiruri de artilerie masive pentru a-și pune în valoare puterea de foc copleșitoare.
  • Utilizarea combinată a loviturilor aeriene și de artilerie a fost un factor-cheie în recentele succese tactice ale Rusiei în regiune.
  • Folosirea sporită a munițiilor neghidate a dus la distrugerea pe scară largă a zonelor construite din Donbas și a provocat, aproape sigur, pagube colaterale substanțiale și victime civile.

-----------