Arma de care Ucraina are cea mai mare nevoie este artileria occidentală cu rază lungă de acțiune - obuziere - care să tragă mai departe decât artileria rusă, spune un analist în domeniul apărării.

Sistem american de rachete MLRS Foto: Cristof Stache / AFP / Profimedia Images

„Rușii se bazează enorm de mult pe artilerie, mai mult decât pe trupe și tancuri, așa că, dacă Ucraina îi poate depăși, poate ține în loc artileria rusă", a declarat Michael Clarke, profesor la King’s College din Londra, pentru BBC.

El a spus că forțele de apărare au nevoie în special de obuzierele americane și germane.

„Practic, au nevoie de armament cu rază de acțiune mai mare, pe care până acum Occidentul a fost reticent să îl ofere”, a spus el. Rusia consideră că astfel de livrări de arme grele ar reprezenta o escaladare a conflictului.

Tot luni, guvernatorul regiunii Lugansk a spus că trupele de invazie folosesc aceeași tactică.

„Bombardează timp de mai multe ore - timp de trei, patru, cinci ore la rând - și apoi atacă. Cei care atacă mor. Apoi urmează din nou bombardamentul și atacul, și tot așa până când reușesc să pătrundă undeva", a declarat Serghei Gaidai.

Statele Unite se pregătesc să aprobe livrarea către Ucraina de sisteme avansate de rachete MLRS care ar putea întoarce soarta războiului, a informat la sfârșitul săptămânii trecute CNN, citând mai multe surse din Administrația Biden.

În ultima perioadă, mai mulți înalți oficiali ucraineni au făcut apel la americani și la aliații lor să livreze Kievului sisteme de lansatoare multiple de rachete (MLRS).

-------------