Un soldat ucrainean care a luptat la o oțelărie din Mariupol capturată de forțele ruse și care a fost rănit, fiind luat apoi prizonier, povestește pentru CNN, de pe patul de spital, momentul în care un tanc a tras în el, precum și perioada celor aproape două săptămâni în care rușii l-au ținut în captivitate.

Soldat ucrainean ranitFoto: Captura

Hlib Stryzhko a fost rănit în 10 aprilie și spune că și-a recăpătat cunoștința în interiorul unei ambulanțe. A fost dus la un spital controlat de separatiști.

„Vei primi ajutor doar dacă întrebi în rusă”

Un soldat rus mi-a spus: „Va trebui să uiți de ucraineană acum. Vei primi ajutor doar dacă întrebi în rusă”, a spus tânărul pentru CNN.

Afirmă că a fost ținut în viață pentru ca rușii să-l poată schimba cu propriii lor soldați:

  • „Eram doi răniți imobilizați la pat. Așa că a trebuit să fim hrăniți de asistente, care ar spune: „Din cauza ta, fiul meu a fost ucis”.
  • Am încercat să fiu înțelegător, dar ei ne acuzau de lucruri pe care nu le-am făcut niciodată. Și ni se citeau mereu știri rusești, dimineața și seara. (...) o denaturare a realității".

Schimbul de prizonieri a avut loc în 22 aprilie, iar acum tânărul se recuperează. A avut bazinul zdrobit, maxilarul rupt, comoție cerebrală și tulburări de vedere.

  • „Corpul meu a fost rupt, dar nu și spiritul”, a spus Stryzhko, care își amintește de luptele aprige care au avut loc la Mariupol.
  • „Foarte des când închid ochii văd acel moment în care tancul trăgea în mine”, mai afirmă soldatul ucrainean.

El mai spune că este ceva „personal" de fiecare dată când află că a mai pierdut pe front un coleg: „Există un punct în care creierul acceptă... Când acest lucru a devenit normal, a fost înfricoșător".

Cele mai vii amintiri ale lui de pe front sunt momentul în care, pentru prima dată, a fost nevoit să folosească un garou pe un prieten și cel în care a văzut avioanele rusești distrugând hangare întregi.