Contraofensiva ucraineană din apropierea Harkovului ar putea perturba forțele rusești de la nord-est de oraș și va forța probabil forțele rusești să decidă dacă să consolideze pozițiile din apropierea Harkovului sau să riște să piardă majoritatea sau toate pozițiile pe care le au în raza de acțiune a artileriei din oraș, spune Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în ultima evaluare.

HotNews.roFoto: Hotnews

Comandantul-șef ucrainean Valerii Zalyzhnyi a declarat joi că forțele ucrainene trec la operațiuni de contraofensivă în jurul orașului Harkov și al orașului Izium, aceasta fiind prima declarație militară ucraineană directă privind trecerea la operațiuni ofensive.

Forțele ucrainene nu au făcut niciun avans confirmat în ultimele 24 de ore, dar au respins încercările rusești de a recâștiga pozițiile pierdute.

Forțele rusești au făcut puține progrese în atacurile continue din estul Ucrainei, iar forțele ucrainene ar putea să își transforme contraatacurile în curs de desfășurare și respingerea cu succes a atacurilor rusești de-a lungul axei Izium într-o contraofensivă mai amplă pentru a recuceri teritoriul ocupat de ruși în regiunea Harkov.

Cum arată invazia rusă acum: Un efort principal și patru acțiuni de sprijin

ISW a actualizat structura analizei sale privind principalele eforturi în care sunt angajate în prezent forțele rusești. Efortul principal al Rusiei este concentrat în estul Ucrainei și include un efort principal și patru acțiuni de sprijin.

Efortul principal este încercuirea trupelor ucrainene în „cazanul” format între autostrada Izium-Slovyansk și linia de front Kreminna-Rubizhne-Popasna din Luhansk.

Cele patru acțiuni de sprijin sunt: finalizarea cuceririi Mariupol, menținerea presiunii asupra orașului Harkov, menținerea teritoriului ocupat pe axa sudică și amenințarea nord-estului Ucrainei de pe teritoriul rusesc și belarus.

Concluzii cheie ale Institutului pentru Studiul Războiului:

  • Forțele rusești au continuat operațiunile ofensive ineficiente în sudul regiunilor Harkov, Donețk și Luhansk, fără a obține câștiguri teritoriale semnificative în ultimele 24 de ore.
  • Oficialii și ofițerii militari ucraineni au confirmat faptul că forțele rusești au pătruns chiar în Azovstal și că forțele ucrainene pierd teren acolo. Forțele rusești vor captura probabil combinatul în zilele următoare.
  • Operațiunile ofensive ucrainene din jurul Harkovului au probabil ca scop să împingă forțele rusești astfel încât orașul să iasă din raza de acțiune a artileriei, să forțeze unitățile rusești să se redisloce de pe axa Izium și, potențial, să amenințe liniile de comunicații rusești.
  • Forțele rusești au desfășurat operațiuni ofensive limitate spre orașul Zaporojie, dar nu au efectuat niciun atac în oblasturile Herson și Nikolaev în ultimele 24 de ore.
  • Trupele ucrainene au afirmat că au recucerit teritoriu suplimentar la vest de Herson, dar ISW nu poate confirma în mod independent niciun avans.

---------