Jurnalistul rus și laureat al Premiului Nobel pentru Pace 2021, Dmitri Muratov, a denunțat marți propaganda rusă privind utilizarea armelor nucleare în Ucraina, despre care a spus că ar duce la "sfârșitul umanității" în loc să pună capăt războiului, potrivit AFP.

Dmytri Muratov, curajosul castigator al Nobelului pentru PaceFoto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

"Nu aș exclude posibilitatea folosirii armelor nucleare", a declarat Muratov jurnaliștilor la Geneva.

Kremlinul a declarat că și-a pus forțele nucleare în stare de alertă maximă la scurt timp după invadarea Ucrainei, la 24 februarie.

Confruntat cu sprijinul occidental pentru Ucraina, președintele rus Vladimir Putin a evocat posibilitatea ca Rusia să desfășoare arme nucleare tactice, care, potrivit doctrinei militare ruse, pot fi folosite pentru a forța un adversar să se retragă.

Luând cuvântul la un eveniment pentru a marca Ziua Mondială a Libertății Presei, Muratov, al cărui ziar Novaya Gazeta a fost forțat să-și suspende apariția în mijlocul invaziei militare ruse, a declarat că propagandiștii de la Kremlin încearcă să facă utilizarea armelor nucleare mai acceptabilă pentru publicul rus.

"De două săptămâni, auzim la televiziunile noastre că silozurile nucleare ar trebui să fie deschise", a spus el. "Și mai auzim că aceste arme oribile ar trebui să fie folosite dacă livrările de arme către Ucraina vor continua”, a adăugat jurnalistul.

Contrar a ceea ce spune propaganda, a subliniat el, desfășurarea unor astfel de arme "nu ar însemna sfârșitul războiului". Dar "va fi sfârșitul umanității", a spus el.

Potrivit lui Muratov, puterea "absolută și nelimitată" dobândită de Putin este cel mai înspăimântător lucru din Rusia de astăzi.

Dacă stăpânul de la Kremlin decide că armele nucleare trebuie folosite, "nimeni nu-l poate opri să ia această decizie... nici parlamentul, nici societatea civilă, nici publicul", a adăugat el.

Referințe: