Premierul britanic Boris Johnson a transmis marți într-un discurs susținut prin videoconferință în parlamentul de la Kiev că crede că Ucraina va înfrânge Rusia și va arăta „greșeala gigantică” pe care a comis-o Vladimir Putin când a ordonat invazia, relatează Reuters.

Boris Johnson s-a adresat parlamentului ucraineanFoto: Andrew Parsons / Avalon / Avalon Editorial / Profimedia

Johnson a devenit marți primul lider occidental care s-a adresat parlamentului ucrainean de la declanșarea „operațiunii militare speciale” de către Kremlin pe 24 februarie, prim-ministrul britanic salutând curajul Ucrainei în spulberarea „mitului invincibilității lui Putin”.

„Am un mesaj pentru voi astăzi: Ucraina va câștiga, Ucraina va fi liberă”, a spus Boris Johnson prin apel video după difuzarea imnului ucrainean și introducerea sa de către președintele parlamentului de la Kiev.

„Aceasta este cea mai bună oră a Ucrainei, care va fi ținută minte și povestită de generațiile care vor urma”, a declarat el, amintind de discursul susținut de premierul Winston Churchill în 1940 când Marea Britanie se confrunta cu riscul unei invazii a Germaniei naziste.

Boris Johnson a fost unul dintre cei mai puternici susținători ai eforturilor Ucrainei de a rezista atacului pe care Rusia îl numește o „operațiune militară specială”.

Boris Johnson a anunțat un nou ajutor militar pentru Ucraina

Unii oficiali occidentali consideră însă acum că Putin ar putea declara în mod oficial război Ucrainei pe 9 mai, Ziua Victoriei în al Doilea Război Mondial, un moment profund simbolic și care i-ar permite să mobilizeze rezerviștii țării în condițiile în care noua ofensivă rusească în estul țării vecine continuă să nu înregistreze progrese semnificative.

„Această așa-zisă forță irezistibilă a mașinăriei de război a lui Putin a fost ruptă de obiectul de neclintit al patriotismului și dragostei de țară a ucrainenilor”, a mai spus Boris Johnson.

„Vom continua să aprovizionăm Ucraina, alături de ceilalți prieteni ai voștri, cu arme, fonduri și ajutoare umanitare până când ne vom atinge obiectivul nostru pe termen lung, care trebuie să fie întărirea Ucrainei pentru ca nimeni niciodată să nu îndrăznească să vă atace din nou”, a adăugat el.

Președintele Volodimir Zelenski s-a aflat pentru prima dată în parlamentul de la Kiev după izbucnirea războiului pentru a-i mulțumi lui Johnson, afirmând că Marea Britanie și Ucraina sunt acum „țări surori”.

Johnson a anunțat de asemenea că Marea Britanie va acorda un sprijin militar suplimentar în valoare de 300 de milioane de lire sterline Kievului, acesta urmând să includă echipamente de război cibernetic și sisteme radar.

Urmărește ultimele evoluții din a 69-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.