Rusia ar fi pus la cale un atentat terorist, transmite duminică Serviciul Secret de la Kiev. Rușii ar fi intenționat să doboare un avion de pasageri pe teritoriul Rusiei sau Belarus, utilizând un sistem defensiv aerian Stinger fabricat de americani.

Avion AeroflotFoto: DreamsTime

Moscova intenționa să acuze apoi Ucraina și aliații săi pentru tragedia aviatică, mai susține serviciul secret citat de Kyiv Independent.

Serviciul secret precizează că a reușit să neutralizeze acțiunea de sabotaj.

Amintim că zborul 17 al Malaysia Airlines (MH17/MAS17) de la Amsterdam (Olanda) la Kuala Lumpur (Malaezia) s-a prăbușit la 17 iulie 2014 în regiunea Donețk, la aproximativ 40 de kilometri de frontiera Ucrainei cu Rusia.

Doborârea zborului MH17

Avionul, un Boeing 777-200ER, transporta 283 de pasageri și 15 membri ai echipajului.

Guvernul ucrainean a transmis inițial că avionul a fost doborât la o altitudine de 10.000 de metri de către tiruri ale unui sistem de rachete antiaeriene "Buk" lansate de teroriști ai așa numitei "Republici Populare Donețk".

O echipă internaţională de anchetatori a acuzat apoi că avionul a fost doborât deasupra zonei conflictului armat cu separatişti proruşi, în estul Ucrainei, cu o rachetă adusă de la o bază militară rusă, probabil cu scopul de a lupta împotriva forţelor ucrainene.

Moscova a dezminţit mereu orice implicare și a acuzat Ucraina de prăbușirea zborului.

Ruşii Serghei Dubinski, Igor Ghirkin şi Oleg Pulatov şi ucraineanul Leonid Harcenko - patru gradaţi de rang înalt separatişti proruşi din estul Ucrainei - au fostpuși sub acuzare pentru că au doborât în zbor aeronava care efectua zborul MH17 cu o rachetă de tip sol-aer „BUK”.

În decembrie 2021, procurorii olandezi au cerut condamnarea la închisoare pe viaţă a patru bărbaţi inculpaţi cu privire la doborârea zborului MH17 aparţinând companiei aeriene Malaysia Airlines deasupra estului Ucrainei în 2014, pe care îi acuză de uciderea tuturor celor 298 de persoane de la bord.

---

  • Urmărește ultimele evoluții din a 67-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO