Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că este recunoscător Statelor Unite, preşedintelui Joe Biden şi Congresului pentru echivalentul celebrului program, despre care a afirmat că "a ajutat mult în lupta împotriva naziştilor în timpul celui de-al Doilea Război Mondial". "Sunt sigur că acum programul va ajuta Ucraina şi întreaga lume liberă să îi învingă pe urmaşii ideologici ai naziştilor", a adăugat el. Zelenski a mai spus că, în Donbas, ruşii fac totul pentru a transforma zona într-una nelocuită.

Volodimir ZelenskiFoto: Ukraine Presidency / Zuma Press / Profimedia

"Dacă invadatorii ruşi reuşesc să îşi realizeze planurile, cel puţin parţial, vor avea destulă artilerie şi aeronave pentru a distruge întregul Donbas. Aşa cum au distrus Mariupolul. Oraşul, care era unul dintre cele mai dezvoltate în regiune, este doar un lagăr de concentrare în mijlocul unor ruine. Şi ordinul ocupanţilor din acea parte din Mariupol pe care din păcate încă o controlează diferă nesemnificativ de ceea ce au făcut naziştii în teritoriile ocupate din Europa de Est", a arătat el.

Totuși, el s-a arătat optimis. "A 65-a zi a apărării noastre se apropie de sfârşit. Îi învingem pe ocupanţi în toate direcţiile în care încearcă să avanseze", a susţinut Zelenski, în mesajul postat vineri noapte, potrivit News.ro.

Criza de combustibil

Zelenski a mai afirmat că Guvernul Ucrainei a dezbătut și problema eliminării deficitului de pe piaţa de combustibil, întrucât în multe regiuni ale ţării sunt cozi şi preţuri în creştere la staţiile de carburant.

"Ocupanţii distrug în mod deliberat infrastructura pentru producţia, aprovizionarea şi depozitarea combustibilului. Rusia ne-a blocat şi porturile, aşa încât nu există soluţii imediate de a reumple deficitul. Dar oficialii guvernamentali promit că într-o săptămână, maximum două, va fi găsit un sistem de a aproviziona Ucraina cu combustibil care să prevină un deficit”.

Zelenski a adăugat că în zonele temporar ocupate din regiunea Herson, "colaboratorii spun că se pregătesc pentru o aşa-zisă trecere la zona rublei".

"Orice încercare de a transfera teritoriul nostru în sistemul administrativ, monetar sau orice alt sistem al Rusiei va înseamna un singur lucru: Rusia însăşi va avea de suferit. Răspunsurile noastre, sancţiunile şi alte reacţii ale lumii libere la acţiunile agresive ale Rusiei nu vor întârzia", a avertizat Zelenski.

El a mai spus că la Kiev continuă îndepărtarea molozului în locurile unde au lovit două rachete ruseşti în timpul vizitei secretarului general al ONU, Antonio Guterres. "Din păcate, o umilire atât de deliberată şi brutală a ONU de către Rusia a rămas fără un răspuns puternic", a adăugat el.

Zelenski a transmis condoleanţe rudelor jurnalistei Vera Girici, care a murit după ce o rachetă rusească a lovit o clădire rezidenţială din Kiev, spunând că ea a devenit al 23-lea reprezentant media care şi-a pierdut viaţa de la începutul invaziei de către Rusia.

----