Statele NATO fac tot ce le stă în putință pentru a împiedica negocierea încetării focului, a acuzat ministrul rus de externe Serghei Lavrov, într-un interviu pentru agenția chineză Xinhua citat de The Guardian. Ridicarea sancțiunilor împotriva Rusiei face parte din negocieri, a mai declarat Lavrov.

Serghei LavrovFoto: Imago via GSP

Diplomatul rus a lansat mai multe critici referitoare la implicarea Occidentului în războiul din Ucraina, potrivit transcriptului publicat sâmbătă dimineața pe site-ul ministerului rus de externe.

Lavrov a acuzat SUA și statele NATO că se folosesc de Ucraina împotriva Rusiei.

”În ultimii ani, SUA și aliații săi nu au făcut nimic pentru a stopa conflictul intern din Ucraina...au pompat arme în regimul de la Kiev, au antrenat și înarmat armata Ucrainei și batalioanele de naționaliști, și, în general au derulat acțiuni politico-militare pe teritoriul Ucrainei. Au încurajat direcția agresivă antirusească a autorităților de la Kiev”, a declarat Lavrov.

Dacă SUA și NATO ar fi cu-adevărat interesate în soluționarea crizei ucrainene, atunci, în primul rând, ar trebui să se răzgândească și să înceteze să mai livreze arme și muniție Kievului, a mai susținut Lavrov, adăugând că este în favoarea negocierilor de pace, dar acestea ”nu merg bine”.

Ridicarea sancțiunilor împotriva Rusiei face parte din negocieri, a mai declarat Lavrov, potrivit Reuters. Potrivit acestuia, cele două părți ar fi discutat despre un draft al unui posibil tratat de pace, însă ridicarea sancțiunilor face parte din negocieri. Anterior, Zelenski a exclus acest lucru.

Șeful diplomației de la Moscova a mai spus că peste 1 miion de oameni ar fi fost ”evacuați” din Ucraina în rusia de la debutul ”operațiunii militare speciale”.

NATO anunța vineri seara că a interceptat de mai multe ori în ultimele zile avioanele rusești în apropierea spațiului aerian al Alianței, iar forțele ruse par să înainteze lent.

În același timp, Pentagonul l-a acuzat pe Vladimir Putin de "depravare" și "cruzime" pentru modul în care se comportă forțele rusești în Ucraina, unde sunt acuzate că au ucis civili, inclusiv copii, potrivit AFP.

"Este greu să te uiți la unele dintre imagini și să-ți imaginezi un lider serios făcând asta", a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului american al Apărării, John Kirby, cunoscut de obicei pentru controlul său în fața camerelor de luat vederi.

"Nu-i cunosc starea psihologică, dar cred că este corect să spunem că este depravat", a adăugat el.

-----