Oficialii ucraineni au acuzat forțele ruse că au confiscat „peste 2.000 de opere de artă” din muzeele din orașul ocupat Mariupol și că au mutat piesele în zonele din regiunea Donbas controlată de ruși, relatează The Guardian.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Ocupanții au „eliberat” Mariupolul din moștenirea sa istorică și culturală. Au furat și au mutat peste 2.000 de exponate unice de la muzeele din Mariupol la Donețk”, a declarat consiliul orașului Mariupol într-un comunicat postat joi pe canalul său Telegram.

Ei au spus că printre operle confiscate sunt mai multe lucrări originale ale lui Arhip Kuindji, născut în Mariupol în 1841, și ale faimosului pictor romantic rus Ivan Aivazovski, precum și un sul unic Tora scris de mână și Evanghelia din 1811 realizată de tipografia venețiană pentru grecii din Mariupol.

„Consiliul orașului Mariupol pregătește materiale pentru organele de drept pentru a declanșa urmărirea penală și a face apel la Interpol”, a adăugat consiliul.

Trupele ruse au prădat și stocurile de grâu în unele localități din sud-estul Ucrainei, în timp ce luptele grele în regiunile din această zonă continuă, potrivit Armatei ucrainene, citate de CNN.