Statele Unite nu-și pot permite să rămână pasive în fața conflictului din Ucraina, a declarat joi Joe Biden pentru a-și justifica cererea adresată Congresului pentru o creștere masivă a bugetului de 33 de miliarde de dolari, în principal pentru a oferi mai mult ajutor militar Kievului, potrivit AFP.

Joe BidenFoto: Brendan Smialowski / AFP / Profimedia

Din acest total, 20 de miliarde de dolari vor merge către livrările de arme, de aproape șapte ori mai mult decât cantitatea impresionantă de arme și muniții deja furnizate Ucrainei de la invazia rusă din 24 februarie.

Kievul a primit deja 10 arme antitanc pentru fiecare vehicul blindat rusesc, s-a lăudat președintele american în timpul discursului său de la Casa Albă.

Dar Statele Unite „nu atacă" Rusia, a spus el, ci „ajută Ucraina să se apere" împotriva "atrocităților și agresiunii" rusești. Kremlinul a avertizat anterior că livrările de arme către Ucraina „amenință securitatea europeană".

UPDATE Camera Reprezentanților din SUA a adoptat un proiect de lege care îi va da președintelui Joe Biden o autoritate mai largă pentru a ajuta Ucraina să se apere împotriva incursiunii rusești în țara lor.

Legea îi permite președintelui să încheie acorduri de împrumut cu Ucraina pentru a-i furniza tehnică de apărare în vederea protejării populației civile, potrivit CNN.

___