"Un război este o absurditate în secolul XXI", a spus joi secretarul general al ONU la sosirea sa la Borodianka, o suburbie a Kievului unde ucrainenii îi acuză pe ruși de abuzuri în timpul ocupării regiunii din luna martie, transmite AFP.

Secretarul general al ONU, Antonio GuterresFoto: John Lamparski/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Guterres, care efectuează prima sa vizită în Ucraina de la începutul invaziei rusești a făcut declarații pentru presă în fața unor case distruse, însoțit de militari ucraineni și oficiali ai guvernului local.

"Îmi pot imagina familia mea într-una dintre aceste locuințe distruse și arse", a declarat el reporterilor.

"Îmi văd nepoatele alergând panicate. Războiul este o absurditate în secolul XXI, niciun război nu este acceptabil în secolul XXI", a adăugat el.

Guterres s-a deplasat apoi la Bucha, o altă suburbie a capitalei unde ucrainenii acuză Moscova de crime de război. El urmează să se întâlnească joi după-amiază cu președintele Volodimir Zelenski la Kiev.

Secretarul general al ONU a sosit miercuri seara în Ucraina, după o vizită la Moscova marți, unde s-a întâlnit cu președintele rus Vladimir Putin și a cerut Rusiei să colaboreze cu ONU pentru a permite evacuarea civililor din zonele bombardate, în special în estul și sudul Ucrainei, unde Rusia își concentrează ofensiva.

---