Președintele Statului Major General, generalul Mark Milley, a declarat marți la CNN că întreaga "ordine de securitate internațională " instituită după cel de-al Doilea Război Mondial este în joc dacă Rusia scapă "fără costuri" în urma invaziei sale în Ucraina.

Generalul Mark MilleyFoto: Kevin Dietsch / Getty Images / Profimedia Images

"Dacă acest lucru este lăsat să rămână așa cum este, dacă nu există un răspuns la această agresiune, dacă Rusia scapă fără costuri, atunci așa-numita ordine internațională se duce de râpă, iar dacă acest lucru se întâmplă, atunci intrăm într-o eră de instabilitate serios crescută", a declarat Milley.

"Ceea ce este în joc este ordinea globală care a fost instituită în 1945. Această ordine internațională a durat 78 de ani, a împiedicat războaiele între marile puteri, iar la baza întregului concept se află ideea că națiunile mari nu vor desfășura agresiuni militare împotriva națiunilor mai mici, iar acest lucru este exact ceea ce s-a întâmplat aici, o agresiune militară neprovocată a Rusiei împotriva unei națiuni mai mici", a adăugat el.

Avertismentul lui Milley cu privire la potențialele implicații globale ale acțiunilor Rusiei în Ucraina subliniază, de asemenea, sentimentul actual de urgență resimțit de SUA și aliații săi, în timp ce războiul intră într-o fază critică.