Președintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că, pe lângă zecile de mii de oameni uciși în atacurile lansate de trupele rusești în portul strategic Mariupol, mulți ar fi fost deportați forțat și duși în Rusia, unii dintre ei în lagăre.

Tancuri rusesti trag in blocurile din MariupolFoto: Colaj foto

Într-un interviu acordat joi BBC, președintele ucrainean a vorbit și despre orașul-port Mariupol - un obiectiv strategic pentru președintele rus Vladimir Putin - devastat după aproape șapte săptămâni de bombardamente rusești.

El a spus, din nou, că zeci de mii de oameni ar fi fost uciși în urma bombardamentelor din oraș.

  • „Avem și informații că, pe lângă zecile de mii de morți, mulți au dispărut. Știm că documentele lor au fost înlocuite. Li s-au dat pașapoarte rusești și au fost duși departe în Rusia - unii în lagăre, alții în orașe.
  • Nimeni nu știe ce se întâmplă cu acești oameni. Nimeni nu știe câți au fost uciși”, a afirmat președintele Ucrainei.

Distrugerile din Mariupol ating noi culmi cu fiecare zi în care se duc luptele de gherilă între ultimii apărători ucraineni și trupele de invazie ale Rusiei. Noi imagini din dronă publicate miercuri de Russia Today arată cum se duce în aceste zile războiul urban, între clădiri bombardate și dărâmate, într-un scenariu apocaliptic.

În imagini se văd tancuri rusești care circula printre clădiri, prin ceea ce a fost odată spații verzi dintre imobile, și trag cu tunul direct în blocuri acolo unde se presupune că ar fi trebuit să fie soldați ucraineni care au fost angajați în luptă.

Ajunși în această fază de luptă de gherilă urbană, soldații ucraineni au fost filmați cum atacă trupele rusești de pe acoperișul caselor, din blocuri, de la ferestre și de la etajele de sus cu orice pot, inclusiv cu lansatoare de rachete antritanc NLAW.

Rusia a anunțat miercuri că 1.026 de soldați ai Brigăzii 36 de pușcași marini din Ucraina, dintre care 162 de ofițeri, s-ar fi predat în orașul-port Mariupol.