Nu au existat „progrese majore” în negocierile dintre Ucraina și Rusia, iar ororile la care lumea a asistat în weekend în orașul ucrainean Bucha nu ajută discuțiile, a declarat marți o sursă de la Palatul Elysee, citată de CNN.

Emmanuel MacronFoto: © European Union 2022

„Șocul Bucha nu este favorabil pentru progresul negocierilor”, a spus sursa într-un briefing după un apel telefonic de o oră între președintele francez Emmanuel Macron și omologul său ucrainean Volodimir Zelenski.

Șeful diplomației ruse Serghei Lavrov a declarat marți că descoperirea cadavrelor în orașul ucrainean Bucha a fost o „provocare” menită să deraieze negocierile aflate în desfășurare între Kiev și Moscova, potrivit AFP.

„Se ridică o întrebare: la ce folosește această provocare deschisă și înșelătoare (...) Suntem înclinați să credem că este folosită pentru a găsi un pretext pentru a torpila negocierile în curs”, a afirmat Lavrov, într-un mesaj video difuzat la televiziunea rusă.

Sursa a adăugat că Zelenski este încă dornic să „mențină și să promoveze discuțiile cu rușii și apreciază rolul de mediator al Franței.

Cei doi lideri au discutat despre măsurile concrete care trebuie puse în aplicare pentru „a se asigura că crimele Rusiei nu rămân nepedepsite”, a spus sursa, analizând inclusiv oferta Franței de săptămâna trecută de a trimite fonduri suplimentare Curții Penale Internaționale.

Macron a reiterat disponibilitatea țării sale de a contribui la investigarea și documentarea violențelor comise împotriva civililor, potrivit sursei, și l-a întrebat pe Zelenski despre rapoartele despre presupusele violuri comise de soldații ruși împotriva femeilor ucrainene „pe care președintele ucrainean le-a confirmat”, a adăugat această sursă.

În cadrul convorbirii s-a discutat și starea orașului asediat Mariupol, iar Zelenski l-a informat pe Macron că doar 2.000 de oameni au putut să plece în această săptămână pentru că „rușii blocau” coridoarele de evacuare, potrivit sursei.

Reprezentantul permanent al SUA la NATO, Julianne Smith, a declarat, marţi, că alianţa strânge dovezi pentru a-i trage la răspundere pe preşedintele rus Vladimir Putin şi echipa sa pentru „crimele de război” comise în Ucraina, relatează CNN.

„Acum ne bazăm pe relatări direct de la cetăţenii ucraineni. Colaborăm cu nişte organizaţii internaţionale, ONG-urile încep să culeagă şi ele informaţii. Alcătuind un scenariu, încercând să punem cap la cap un anumit sens evenimentelor care au avut loc, deoarece ne-am uitat din nou la aceste imagini oribile care provin din Bucha, dar, eventual, şi din alte locaţii”, a adăugat ea.

___