Trupele ruse care se retrag din regiunea Kievului se regrupează, se reînarmează și își refac proviziile pentru a se concentra asupra estului și sudului Ucrainei, a avertizat marți secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, citat de Reuters.

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATOFoto: Kenzo Tribouillard / AFP / Profimedia Images

El a atras atenția că în următoarele săptămâni Rusia se va concentra pe preluarea completă a regiunii Donbas.

Șeful NATO a spus că trupele ruse au părăsit regiunea Kiev şi nordul Ucrainei, dar Vladimir Putin mută un număr mare de forțe către est în Rusia.

  • "Ele se vor reînarma, vor primi efective suplimentare, întrucât au suferit mari pierderi, şi se vor reaproviziona pentru a lansa o nouă ofensivă foarte concentrată în regiunea Donbas", a declarat Stoltenberg.

Secretarul general al NATO a mai spus că "repoziţionarea forţelor ruse va dura un anumit timp, câteva săptămâni, înaintea lansării unei ofensive majore": "Este esenţial ca aliaţii să îi susţină pe ucraineni, să îi ajute să se reînarmeze, pentru a le permite să se apere".

El a făcut aceste declarații într-o conferinţă de presă organizată înaintea unei reuniuni de două zile a miniştrilor de externe din ţările NATO, care joi vor discuta cu omologul lor ucrainean Dmitro Kuleba despre nevoile forţelor ucrainene.

  • "Nu vreau să dau alte detalii, dar vorbim despre sisteme de arme avansate. Vorbim, de exemplu, despre Javelin şi despre alte arme antitanc", a mai spus Stoltenberg, spunând că este vorba despre sisteme "de cea mai bună calitate".

Urmărește ultimele evoluții din a 41-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.