Orașul Nikolaev din sudul Ucrainei continuă să fie bombardat de forțele ruse, care folosesc muniții cu dispersie, interzise de legislaţia internaţională, a declarat pentru BBC primarul orașului-port de la Marea Neagră.

Cladire guvernamentala din Nikolaev bombardata de rusiFoto: Laine Nathan/Abaca Press/Profimedia Images

Oleksandr Senkevych spune că munițiile cu dispersie sunt folosite în zonele civile din orașul său, pentru a crea panică și pentru a se pregăti o operațiune terestră rusă.

Senkevych le-a cerut tuturor femeilor și copiilor să părăsească orașul pentru a limita victimele civile.

  • „Suntem bombardați în fiecare zi. Ieri (luni -n.r.) am avut două bombardamente.
  • Ne-au bombardat cu bombe cu dispersie, cu rachete cu muniții cu dispersie care au căzut în cartiere unde erau doar case”, a mai spus primarul din Nikolaev.

Ce sunt munițiile cu dispersie

Forţele armate ruse au utilizat de cel puţin 24 de ori bombe cu dispersie interzise de legislaţia internaţională, împotriva unor zone populate, denunţa în 30 martie înaltul comisar ONU pentru drepturile omului, Michelle Bachelet.

Convenţia privind muniţiile cu dispersie, în vigoare din 2010, interzice utilizarea, dezvoltarea, fabricarea şi achiziţionarea acestui tip de armă din cauza impactului său asupra civililor, deşi ţări precum Rusia, SUA sau China nu au ratificat-o încă.

Munițiile cu dispersie sunt un tip de armă care desfășoară un număr mare de submuniții mai mici peste o țintă. Aceste submuniții se răspândesc și explodează pe o zonă mai mare, crescând potențialul de victime.

Muniția cu dispersie RBK-500 a fost utilizată pe scară largă în conflictul din Siria, fiind folosite inclusiv variantele RBK-500 ZAB-2.5M, RBK-500 AO-2.5RT, RBK-500U și RBK-500 PTAB-1M.

Într-o analiză publicată în 11 martie, Bellingcat spunea că până atunci în Ucraina fusese documentat un singur exemplu de muniție cu dispersie aruncată din avioane de către forțele ruse, de la începutul invaziei. Este voirba despre bomba cu dispersie RBK-500 încărcată cu submuniții PTAB-1M (o muniție antitanc).

În videoclipul de mai jos, filmat în Zatoka, Odesa, de Serviciul de Stat de Urgență al Ucrainei, pot fi văzute rămășițele unei bombe cu dispersie RBK-500, încărcată cu submuniții PTAB-1M, în interiorul unui hotel din oraș.