Ministrul de externe al Chinei, Wang Yi, a vorbit la telefon cu omologul său ucrainean, Dmytro Kuleba, Beijingul solicitând noi negocieri pentru a pune capăt conflictului din Ucraina, potrivit The Guardian.

Dmitro KulebaFoto: Francisco Seco / AFP / Profimedia

Apelul, despre care Beijingul a spus că a fost făcut la cererea Ucrainei, a fost prima conversație la nivel înalt dintre doi oficiali ai celor două țări după 1 martie, când Kuleba a cerut Beijingului să-și folosească relațiile cu Moscova pentru a opri invazia Rusiei, declara Ministerul de Externe ucrainean la acea vreme.

„Războaiele se termină în cele din urmă. Cheia este cum să menținem securitatea durabilă în Europa și să stabilim un mecanism de securitate european echilibrat, eficient și durabil”, ar fi spus Wang, potrivit ministrului ucrainean.

„China este pregătită să joace un rol constructiv în această privință printr-o poziție obiectivă”, a scris Kuleba pe Twitter: „Sunt recunoscător omologului meu chinez pentru solidaritatea cu victimele civile”.

„Amândoi împărtășim convingerea că încheierea războiului împotriva Ucrainei servește intereselor comune ale păcii, securității alimentare globale și comerțului internațional”, a spus el.

China, care s-a apropiat de Moscova în ultimii ani, a avut, de asemenea, legături diplomatice cordiale și legături comerciale puternice cu Ucraina, dar a refuzat să condamne atacul Rusiei asupra țării sau să denumească acțiunile Rusiei drept o invazie.