Rusia a anunţat joi că un coridor umanitar care să permită evacuarea civililor va fi deschis vineri în Mariupol, un oraş port important din sud-estul Ucrainei pe care forţele Moscovei încearcă să-l cucerească de săptămâni întregi și pe care l-au distrus aproape în totalitate, potrivit AFP.

Mariupol, oraș intens bombardat de rușiFoto: Mikhail Tereshchenko / TASS / Profimedia

Această măsură este luată în urma „unei solicitări personale a președintelui francez (Emmanuel Macron) și a cancelarului german (Olaf Scholz) către președintele rus Vladimir Putin”, a adăugat ministerul într-un comunicat de presă.

„Pentru a asigura succesul acestei operațiuni umanitare, se propune să se desfășoare cu participarea directă a reprezentanților Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați și ai Comitetului Internațional al Crucii Roșii”, a continuat el.

CICR a declarat joi că este pregătit să „conducă” operațiunile de evacuare a civililor din Mariupol de vineri, cu condiția să aibă garanțiile necesare privind situația de securitate.

Situația umanitară este catastrofală la Mariupol, unde zeci de mii de civili sunt prinși și suferă de lipsa hranei și de frig.

Guvernul ucrainean a declarat că a trimis joi 45 de autobuze pentru a evacua civilii de la Mariupol la Zaporojie, acuzând forțele ruse că le împiedică să intre în oraș.

Ambele părți se acuză în mod regulat reciproc de sabotarea operațiunilor de evacuare a civililor.

___