Rusia este acum o „țară mai mică” ca urmare a invaziei sale asupra Ucrainei, spune secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace.

Ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, lângă un radar al sistemului Sky Saber în ianuarie 2022Foto: Adrian DENNIS / AFP / Profimedia

Vorbind pentru Sky News, el adaugă: „Președintele Putin nu este forța care obișnuia să fie. Acum este un bărbat într-o cușcă pe care și-a construit-o singur. Armata lui este epuizată, a suferit pierderi semnificative. Reputația acestei mari armate a Rusiei a fost distrusă”, a spus Wallace, citat de BBC.

„Nu numai că trebuie să trăiască cu consecințele a ceea ce face Ucrainei, dar trebuie să trăiască și cu consecințele a ceea ce a făcut propriei sale armate”, a adăugat ministrul.

Wallace spune că forțele ruse par să se regrupeze și să-și schimbe atenția către sudul și estul Ucrainei: "Situația se înrăutățește. Vor urma mai multe atacuri asupra zonelor civile."

El adaugă că aliații internaționali au convenit să furnizeze Ucrainei mai multe echipamente militare și „ajutor letal”, inclusiv vehicule blindate și artilerie și muniție cu rază lungă de acțiune.

Și șeful Forţelor armate britanice, amiralul Tony Radakin, consideră că poziţia lui Vladimir Putin a "slăbit" după invazia în Ucraina și că, în multe privinţe, "Putin a pierdut deja", scrie EFE.

  • "În multe privinţe, Putin a pierdut deja. Departe de a fi manipulatorul cu o viziune pe termen lung a evenimentelor, aşa cum ar vrea el să credem că este, Putin şi-a provocat daune prin diverse erori catastrofale de judecată.
  • La fel ca toţi liderii autoritari, el s-a lăsat înşelat asupra propriei sale forţe şi cu privire la eficienţa forţelor armate ruse.
  • În fine, nu a reuşit să anticipeze unitatea şi coeziunea care există între naţiunile libere ale lumii, aici în Europa şi, evident, dincolo de ea. Acţiunile lor (ale ruşilor) de până acum au făcut mai mult pentru a unifica decât pentru a diviza şi au arătat că Ucraina are ceva care îi lipseşte Rusiei: prieteni adevăraţi", consideră oficialul britanic.

Totodată, a adăugat el, "este foarte clar că Putin este o figură mai slabă şi mai mică astăzi decât a fost acum o lună şi, dimpotrivă, NATO este astăzi mai puternică şi mai unită ca oricând".

Andrei Kozirev, fostul ministru de externe al Rusiei, a declarat pentru BBC că Putin „a calculat greșit totul”, de la reacția Occidentului, întărirea NATO și până la folosirea gazului ca armă strategică.

El a criticat rezultatele lui Putin, spunând că Rusia este „în declin”, deoarece este prea dependentă de exporturile de materii prime.

Kozirev a fost ministru de Externe în guvernul lui Boris Elțin în anii 1990.

___