Rubla rusească și-a revenit la valoarea de dinainte de război, în ciuda sancțiunilor occidentale asupra exporturilor și băncilor, scrie The Guardian. Moneda se tranzacționa la un curs de 75,5 ruble la un dolar american joi dimineață, în comparație cu aproape 140 ruble/dolar la un dolar la începutul lunii martie.

Ruble rusesti, euro si dolariFoto: Olga Shliakhtina / Alamy / Profimedia Images

Rubla este chiar mai puternică decât în 22 februarie, cu două zile înainte de invazie, când cotația ei era de 80 de ruble/dolar.

Rusia a susținut moneda prin creșterea ratelor dobânzilor la 20% – încurajând astfel investițiile în rublă – și impunând controale ale capitalurilor, ceea ce înseamnă că oamenii nu pot schimba rublele pe alte valute.

De asemenea, a ajutat și amenințarea Kremlinului că îi va obliga pe importatorii europeni de gaze precum Germania să plătească livrările în ruble, crescând astfel valoarea monedei.

Un alt ajutor a venit din China și India, care au crescut cantitatea de petrol rusesc pe care o cumpără datorită discounturilor generoase primite din partea Moscovei.