Câțiva membri ai comisiei de relații externe a Senatului SUA au îndemnat administrația lui Joe Biden să insiste pentru eliminarea Rusiei din Consiliul pentru Drepturile Omului al Națiunilor Unite, invocând invadarea Ucrainei de către aceasta, relatează Reuters.

senatori americani cer scoaterea Rusiei din Consiliul ONU pentru Drepturile OmuluiFoto: Liu Qu/Xinhua News/Profimedia Images

Într-o scrisoare datată cu ziua luni și făcută publică marți, cei opt democrați și patru republicani i-au cerut ambasadorului SUA la Națiunile Unite, Linda Thomas-Greenfield, să introducă o rezoluție de îndepărtare a Rusiei din organizație, invocând numărul mare de victime din Ucraina și distrugerea clădirilor de locuințe, spital și școli.

Sprijinul pentru Ucraina este una dintre rarele domenii în care atât republicanii, cât și democrații din Congresul american, amar divizat, sunt de acord și au aprobat ajutoare de miliarde de dolari pentru guvernul de la Kiev.

„Trebuie luate măsuri rapide pentru a arăta lumii că Statele Unite și aliații noștri nu vor suporta atacuri nediscriminate și neprovocate asupra civililor și democrațiilor. A sosit timpul ca Rusia să nu mai aibă un loc în Consiliu”, se arată în scrisoare, inițiată de principalul republican al comisiei, senatorul Jim Risch, și de președintele democrat, senatorul Bob Menendez.

În scrisoare, senatorii au spus că statele care se implică într-un tipar de abuzuri grave și sistemice ale drepturilor pot fi eliminate printr-un vot a două treimi în Adunarea Generală a ONU.

„Vă implorăm să introduceți o rezoluție în Adunarea Generală a ONU pentru a solicita îndepărtarea imediată a Federației Ruse din UNHRC”, au scris aceștia.

Rusia, care și-a numit acțiunile din 24 februarie o „operație specială”, a negat că vizează civilii din Ucraina.

Citește și:Consiliul Europei a votat excluderea Rusiei din organizația de drepturile omului, după ce Rusia a anunțat deja că se retrage: „În casa europeană, nu există loc pentru un agresor”

----