Trei sute de perechi de încălţăminte au fost așezate pe malul Dunării, la Budapesta, pentru a comemora victimele bombardamentului din 16 martie de la teatrul din orașul ucrainean Mariupol.

Omagiu la Budapesta pentru cei uciși în teatrul bombardat de ruși la MariupolFoto: Facebook/ Українська асоціація "Єдність"

Organizatorii omagiului din Ungaria au notat, într-o postare pe Facebook, că încălţămintea a fost pusă lângă memorialul „Pantofi pe malul Dunării”, prin care sunt comemoraţi evreii maghiari masacraţi în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

„Oamenii din Europa trebuie să ia toate măsurile posibile şi imposibile pentru a pune capăt acestei tragedii. Până când se va face acest lucru, aici vor apărea noi pantofi”, au precizat organizatorii, conform BBC și News.ro.

Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, s-a declarat recunoscător pentru acest omagiu şi a precizat, într-o postare pe Facebook, că activiştii au fost inspiraţi de preşedintele Volodimir Zelenski, care a făcut referiri într-un discurs la memorialul evreilor maghiari.

Aproximativ 300 de persoane au fost ucise în teatrul din Mariupol, bombardat de aviaţia rusă pe 16 martie. În clădire se adăposteau sute de oameni.

Zelenski, mesaj tăios către Orban: „Ascultă, Viktor, știi ce se întâmplă în Mariupol?”

Joi, la Bruxelles, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, i-a cerut premierului ungar Viktor Orban ca Ungaria să decidă de partea cui este în războiul declanșat de către Vladimir Putin:

  • „Sunteți un stat suveran. Am fost la Budapesta. Iubesc orașul vostru. Am fost de multe ori, foarte frumos. Un oraș foarte ospitalier. Și oamenii, la fel. Ați avut momente tragice în istorie.Am văzut Memorialul vostru. Pantofi pe malul Dunării. Despre crimele în masă. Am fost acolo cu familia mea.
  • Ascultă, Viktor, știi ce se întâmplă în Mariupol? Te rog, dacă poți, du-te la memorialul vostru. Uită-te la acei pantofi. Și vei vedea cum crimele în masă se pot întâmpla din nou în zilele noastre.
  • Și asta face Rusia acum. Aceiași pantofi. În Mariupol, sunt aceiași oameni. Adulți și copii. Bunici. Și sunt cu miile. Și aceste mii s-au dus.
  • Și voi ezitaţi dacă să impuneţi sancţiuni sau nu? Şi ezitaţi dacă să lăsaţi armele să treacă sau nu? Şi ezitaţi dacă să faceţi comerţ cu Rusia sau nu? (...)
  • E timpul să decideţi odată. Noi credem în voi. Avem nevoie de sprijinul vostru”.

___