Ucraina folosește un software de recunoaștere facială pentru a identifica cadavrele soldaților ruși uciși în luptă și pentru a le identifica familiile pentru a le informa despre moartea lor, a declarat viceprim-ministrul Ucrainei pentru Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Reuters a raportat anterior că Ministerul Apărării al Ucrainei a început luna aceasta să folosească tehnologia Clearview AI, un furnizor de recunoaștere facială din New York, care găsește pe web imagini care se potrivesc cu fețele din fotografiile încărcate. La acea vreme nu era clar cum va fi folosită tehnologia.

„Curtoazie față de mamele soldaților ruși uciși în luptă”

Mykhailo Fedorov, vicepremierul ucrainean care conduce și ministerul transformării digitale, a declarat pentru Reuters într-un interviu că Ucraina a folosit software-ul Clearview AI pentru a găsi conturile de pe rețelele sociale ale soldaților ruși morți.

De acolo, autoritățile le trimit un mesaj rudelor pentru a face aranjamente pentru ridicarea cadavrului, a spus el.

„Ca o curtoazie față de mamele acelor soldați, difuzăm această informație pe rețelele de socializare pentru a anunța cel puțin familiile că și-au pierdut fiii și pentru a le permite apoi să vină să le ridice cadavrele”, a spus Fedorov, prin intermediul unui traducător.

Fedorov a refuzat să precizeze numărul de cadavre identificate prin recunoașterea facială, dar a spus că procentul persoanelor recunoscute revendicate de familii a fost „mare”. Reuters nu a putut confirma acest lucru în mod independent.

Clearview, implicat într-un proces în SUA

Oponenții recunoașterii faciale, inclusiv grupurile pentru drepturile civile, au condamnat adoptarea Clearview de către Ucraina, invocând posibilitatea unei identificări greșite.

Clearview se luptă cu un proces în instanța federală din Chicago, intentat de consumatori în temeiul Legii privind confidențialitatea informațiilor biometrice din Illinois. Cazul aflat pe rol ridică întrebarea dacă colectarea de imagini de către companie de pe internet a încălcat legea privind confidențialitatea.

Clearview spune că acțiunile sale au fost legale. Spune că potrivirile sale ar trebui să fie doar un punct de plecare în investigații.

Fedorov a spus că Ucraina nu folosește tehnologia pentru a-și identifica proprii militari uciși în luptă. Nu a precizat de ce.

Ministerul Afacerilor Interne al Ucrainei nu a răspuns solicitărilor de a comenta pe subiect.

Guvernul ucrainean are un formular online în care rudele ruși pot depune o cerere pentru ridicarea unui cadavru. Fedorov nu a oferit detalii despre modul în care cadavrele sunt returnate familiilor, iar Reuters nu a putut stabili acest lucru în mod independent.

Armata Ucrainei a declarat că aproximativ 15.000 de soldați ruși au fost uciși de când Rusia a invadat pe 24 februarie. Rusia a spus că pierderile sale sunt mult mai mici în timpul a ceea ce ea descrie drept o „operație militară specială” de demilitarizare a Ucrainei.

Kremlinul nu a răspuns imediat unei solicitări trimise prin e-mail de comentarii cu privire la utilizarea Clearview de către Ucraina.

Clearview, care și-a oferit serviciul gratuit Ucrainei după invazia rusă, a declarat că motorul său de căutare include peste 2 miliarde de imagini de la VKontakte, un popular serviciu rus de socializare.

VKontakte de asemenea nu a răspuns la o solicitare de a comenta pe subiect.

Recunoașterea facială este doar unul dintre multele instrumente, inclusiv serviciile cloud de la Amazon.com Inc AMZN.O, pe care Ucraina le-a putut adopta gratuit pe măsură ce întreprinderile occidentale îi vin în ajutor, a spus Fedorov.

Nici Amazon nu a răspuns solicitărilor de a comenta, scrie Reuters.

Recunoașterea facială, puțin credibilă în identificarea morților

Richard Bassed, șeful departamentului de medicină legală de la Universitatea Monash din Australia, a declarat că amprentele, amprenta dentară și ADN-ul rămân cele mai comune modalități de a confirma identitatea cuiva.

Obținerea de astfel de date, înainte de moarte, de la luptătorii inamici este totuși o provocare, deschizând ușa către tehnici inovatoare, cum ar fi recunoașterea facială.

Cu toate acestea, ochii tulburi, fețele rănite și lipsite de expresie pot face ca recunoașterea facială să nu fie de încredere pentru identificarea morților, a spus Bassed.

În Statele Unite, sistemul de examinare medicală a forțelor armate a declarat că nu a adoptat recunoașterea facială automată, deoarece tehnologia nu este în prezent acceptată în general de comunitatea criminalistică.