Kremlinul a considerat miercuri lipsită de importanță plecarea în străinătate a unei serii de artiști ruși de la începutul operațiunii militare din Ucraina, asigurând că Rusia are multe talente, potrivit AFP.

Ciulpan HamatovaFoto: YouTube

"Nu este cel mai important lucru. Sunteți de acord că nu plecarea unei vedete va schimba lucrurile", a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președinției ruse.

„Nu este nevoie să dramatizăm inutil plecarea a câtorva staruri”, a continuat el. „Rusia este plină de talente”, a completat el.

De la începutul ofensivei din Ucraina pe 24 februarie, multe personalități din industria spectacolului din Rusia sunt suspectate că au părăsit țara.

Unii au confirmat, dar susțin că este temporar, fără legătură cu conflictul.

Pe 2 martie, influencerița Xenia Sobchak, fiica unui fost primar al Sankt-Petersburgului care a fost mentorul lui Vladimir Putin, a susținut pe Telegram că se află în vacanță în străinătate. Pe rețelele de socializare, ea nu își ascunde opoziția față de conflict.

Alții, mai puțin numeroși, spun deschis că au părăsit Rusia din cauza operațiunii militare.

Tânărul regizor Kantemir Balagov, foarte remarcat la Cannes, a spus că a ales să plece. „Într-o clipă, viitorul nostru ne-a fost furat”, a scris el într-o postare pe 6 martie pe Instagram, apoi a șters-o.

O actriță celebră (Good Bye, Lenin!) și care conduce o fundație importantă care ajută copiii bolnavi, Ciulpan Hamatova, a declarat într-un interviu pe Youtube pe 20 martie că îi este frică să se întoarcă în Rusia, referindu-se la posibile represalii după semnarea unei petiții împotriva conflictul.

În schimb, mai mulți artiști s-au alăturat Kremlinului. Pe 18 martie, mai mulți cântăreți renumiți au concertat pe Stadionul Lujniki din Moscova într-un mega-concert patriotic care sărbătorea anexarea Crimeei.