Primarul orașului Melitopol, din sudul Ucrainei, a acuzat forțele ruse de ocupare că au confiscat afacerile pe măsură ce condițiile de viață pentru civili se deteriorează, relatează CNN.

Primarul din Melitopol, Ivan FedorovFoto: Captură Youtube

Primarul Ivan Fedorov a fost reținut pe 11 martie, dar eliberat cinci zile mai târziu, în cadrul unui schimb de prizonieri.

Fedorov a spus că „situația este dificilă, deoarece soldații ruși s-au declarat autorități, dar bineînțeles, nu le pasă de oameni și de problemele lor, le pasă doar să ia banii de la oamenii de afaceri, să pună mâna pe afaceri."

„Estimăm că 80% din populația Melitopolului are probleme cu alimentele, medicamentele, combustibilul și există o mare problemă cu plățile în numerar”, a spus Fedorov.

Primarul a spus că orașul trimite cereri către Rusia în fiecare zi pentru a permite ajutorului umanitar să intre în oraș și oamenilor să evacueze. „Până acum, niciun răspuns”, a spus el.

El a mai spus că forțele ruse intimidează populația și au reținut o serie de jurnaliști.

Trei jurnalişti din Melitopol, împreună cu un editor de ziar pensionat şi familia sa, au fost reţinuţi luni de forţele ruse şi ţinuţi câteva ore înainte de a fi eliberaţi, potrivit sindicatului naţional al jurnaliştilor din Ucraina.

Cei patru – fostul editor Mykhailo Kumok, editorul Yevhenia Boryan și reporterii Yulia Olkhovska și Lyubov Chaika – sunt toți asociați cu ziarul Melitopolski Vedomosti.