La aproape o lună de la invazia Rusiei în Ucraina, avansarea trupelor ruse în unele orașe cheie, inclusiv în capitala Kiev, pare să fi încetinit. Până unde poate merge acest război și care sunt cele cinci lucruri la care ne putem aștepta în continuare?

Razboi in UcrainaFoto: Profimedia Images

Joi, 24 martie, va fi exact o lună de la invadarea Ucrainei, din ordinul lui Vladimir Putin. O lună în care orașe întregi au fost devastate și se confruntă cu catastrofe umanitare, o lună în care sute de civili au fost uciși, în timp ce peste 3,5 miloane de oameni au fost nevoiți să fugă din Ucraina.

Până unde poate merge acest război? CNN enumeră cinci lucruri la care ar trebui să fim atenți în săptămânile următoare:

1. Rusia și-ar putea intensifica bombardamentele

Experții avertizează că, cu cât Rusia primește mai multe lovituri la sol, cu atât este mai probabil să-și intensifice atacurile aeriene și să utilizeze alte arme „de rezistență” care să îi expună mai puțin pe soldații ruși.

Armata Ucrainei susține că în 28 de zile de război ar fi reușit să producă pagube considerabile forțelor rusești. Potrivit Ucrainei, peste 15.600 de soldați ruși ar fi murit, ar fi fost răniți, capturați sau au dezertat.

De partea cealaltă, un tabloid apropiat de Kremlin a publicat luni - cel mai probabil din greșeală - un material despre pierderile suferite de armată rusă în Ucraina, vorbind despre 9.800 de militari uciși, cifre foarte apropiate de cele susținute de armata ucraineană. Pasajul respectiv a fost șters imediat.

Asemenea pierderi, dacă cifrele se dovedesc reale, ar explica atât stagnarea trupelor la sol, cât și intensificarea bombardamentelor aeriene asupra orașelor cheie.

2. În timp ce atenția este îndreptată spre Kiev, Rusia ar putea încerca să încercuiască soldații ucraineni aflați în estul țării

Se vorbește foarte mult despre încetinirea ofensivei rusești, ceea ce poate să fie adevărat sau nu doar dacă ne raportăm în primul rând la obiectivele stabilite de Moscova.

Este probabil ca Rusia să încerce să cucerească, cel puțin, unele porțiuni din estul Ucrainei. Oricum, zone precum Donețk și Luhansk, regiunea Donbas, au fost controlate de separatiști susținuți de Rusia încă din anul 2014, de la anexarea Crimeei. Chiar dacă ambițiile Rusiei se pot extinde dincolo de Donbas, acesta ar fi punctul central, spun experții.

3. Multe discuții despre discuții

Un scenariu este că războiul din Ucraina ar putea deveni un conflict prelungit. Este probabil ca Rusia să fi pierdut un număr semnificativ de soldați, arme și echipamente în război și, deși s-a angajat în conflicte de lungă durată în trecut, nu își va dori o armată total distrusă.

„Negocierile sunt singurul domeniu în care lucrurile arată puțin mai promițător, deoarece atât Rusia, cât și Ucraina au spus în ultima săptămână că se îndreaptă spre o discuție reală pe fond”, a declarat pentru CNN Keir Giles, expert în probleme de securitate.

4. Ar putea exista „deportări” masive ale ucrainenilor în Rusia. Este îngrijorător

Rusia a deschis așa-zise „coridoare umanitare”, susținând că le va permite locuitorilor din Mariupol să plece, în timp ce a continuat însă atacurile aeriene care au devastat orașul port la Marea Azov. Mii de oameni au fost transportați de către forțele ruse în Rusia.

Ria Novosti, agenția de presă prin care Kremlinul își transmite narativele, a anunțat că aproape 60.000 de locuitori din Mariupol au ajuns pe teritoriul Rusiei „în deplină siguranță”. Autoritățile din Mariupol au acuzat Moscova că îi duce pe ucraineni în Rusia împotriva voinței lor.

5. Alte milioane de ucraineni ar putea fugi din țară, lăsând o națiune făcută bucăți

Soarta războiului este una, dar soarta Ucrainei este alta.

Peste 3,5 milioane de ucraineni au părăsit deja țara, de la invazia Rusiei. Majoritatea sunt femei și copii, ceea ce înseamnă că familiile sunt sfâșiate. Războiul a declanșat cea mai mare mișcare de refugiați pe care a văzut-o Europa de la al Doilea Război Mondial. Aceste cifre cresc cu aproximativ 100.000 de oameni pe zi. Dacă includem numărul de persoane strămutate în interior, 10 milioane de ucraineni și-au părăsit deja casele. Adică aproape un sfert din populația țării.

-------------------