Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a adresat miercuri Parlamentului nipon, printr-o intervenție video deja obișnuită, cerând Japoniei să crească presiunea sancțiunilor împotriva Rusiei prin introducerea unui embargo comercial asupra mărfurilor rusești, scrie Reuters.

Volodimir ZelenskiFoto: Ukrinform / Shutterstock Editorial / Profimedia

Adresându-se Parlamentului de la Tokyo, Zelenski a mulțumit Japoniei pentru că a deschis calea în rândul țărilor asiatice în condamnarea invaziei Rusiei în Ucraina și introducerea de sancțiuni.

  • "Statele responsabile se unesc pentru a proteja pacea. Sunt recunoscător statului dumneavoastră pentru poziţia sa de principiu într-un asemenea moment istoric, pentru asistenţa reală acordată Ucrainei.
  • Ați fost primul stat din Asia care a început cu adevărat să facă presiuni asupra Rusiei pentru a restabili pacea, care a susținut sancțiunile împotriva Rusiei și vă îndemn să continuați să faceți acest lucru", a afirmat Zelenski.

El a spus, fără a da detalii, că forțele ruse ar pregăti noi atacuri în așa-numita zonă de excludere din jurul centralei nucleare de la Cernobîl, după ce luna trecută trupele Rusiei au ocupat centrala.

  • „Lumea este în pragul multor crize noi. Provocările de mediu și alimentare sunt fără precedent”, a mai spus președintele Ucrainei în intervenția sa în Parlamentul Japoniei.

Joi, președintele Ucrainei se va adresa Parlamentului Suediei.

--------------------